Nakon što je juče objavljena vijest da se crnogorski premijer Đukanović nalazi na fresci u hramu Hristovog vaskresenja, još jedan političar je našao svoje mjesto, pored Tita, Marksa i Engelsa, na fresci u kojoj je prikazan pakao.

 

Foto: Tanjug

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić oslikan je na jednoj od freski Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na kojoj je prikazan pakao.

Podgorički paroh Velibor Džomić kazao je da je Krivokapić svoje mjesto “u paklu” obezbjedio “neuspjelim pokušajima progona Mitropolije crnogorsko-primorske”.

Prema njegovim rečima, u Sabornom hramu u Podgorici ima na živopisu i onih koji su se proslavili neuspjelim pokušajima progona Mitropolije, a posebno sveštenika i monaha u vrijeme izgradnje hrama.

– Ima ih više, ali u likovnom smislu savremene personifikuje lik čuvenog evropejca Ranka Krivokapića, shodno zaslugama, naslikan je u okviru kompozicije pakla – kazao je Džomić listu “Vijesti”.

Na fresci, koja oslikava pakao, osim Krivokapića, naslikani su i Karl Marks, Fridrih Engels, Josip Broz Tito..

Mediji su ranije objavili da je na ktitorskoj fresci u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikan lik sličan premijeru Milu Ðukanoviću, ali Džomić nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje da je u pitanju aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore.

Foto: Vijesti

Foto: Vijesti

Ima nekih koji u jednom liku na ktitorskoj fresci prepoznaju Ðukanovića, a drugi ne. To je i razumljivo, jer freske, pored svoje sakralnosti, imaju i umjetnički izraz tako da nije čudno da se desi da neki jedno djelo posmatraju na jedan, a drugi na drugi način. Ili, što bi se reklo u onoj pjesmi – možda jeste, možda nije – kazao je Džomić.

On je pozvao sve koje interesuje da li se na ktitorskoj fresci nalazi i lik Ðukanovića da dođu u Saborni hram Hristovog vaskrsenja i sami pogledaju.

Hram Hristovog vaskresenja građen je dvije decenije, a osveštan je 7. oktobra prošle godine u okviru obeležavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta.

Izvor: Tanjug