U Muzeju Hercegovine u Trebinju sinoć je otvorena izložba fotografija „120 godina željeznice u Trebinju, Boki Кotorskoj i okolini“, autora Josipa Vebera.

Organizovana povodom jubileja, 120 godina od ulaska prvog voza u željezničku stanicu u Trebinju, izložba je simbolično predstavila približno isto toliko fotografija željeznice u Trebinju, Boki Кotorskoj i Dubrovniku, te okolnim krajevima kuda je pruga prolazila.

Autor izložbe kaže da je fotografije o željeznici na ovom području počeo da skuplja davne 1980. godine, jer se nije mirio sa činjenicom da je pruga u krajevima koji su ga toliko fascinirali ukinuta, jer je tada u cijeloj Evropi bila ekspanzija željeznice i što su se na sve strane gradile nove pruge.

– Ta moja želja za istraživanjem me je iz ravnog Banata ovamo dovela, prvo u Herceg Novi a potom i u Trebinje. Prije nekih 15 godina sam odlučio da intenzivnije tragam za fotografijama, pa sam išao po željezničkim muzejima širom Evrope, od Zagreba, Beograda, Ljubljane, Beča do Nirnberga. Takođe, stupao u kontakt sa mnogim ljubiteljima željeznice koji su fotografisali pruge u ovim krajevima, naravno krišom jer je u to vrijeme bilo strogo zabranjeno slikati željeznicu i željezničke objekte. Takođe, bilo je nešto i fotografija iz medijskih kuća – kaže Veber.

Autor je i fotomonografije „Željeznice u Boki Кotorskoj“, čije treće izdanje treba da izađe ovih dana, a u kojoj je, kako kaže , obradio fotografije sa motivima željeznice ne samo iz Herceg Novog i Boke, već i one iz Trebinja, Bileće, Nikšića, Popovog polja, Čapljine, Sarajeva.

Nada se da će je uskoro predstaviti i trebinjskoj publici.

Nakon otvaranja izložbe prikazan je i kratki dokumentarni film, snimljen prije 20 godina u Zelenici, a povodom 100 godina željeznice u Crnoj Gori, a u filmu govorili tadašnji željeznički penzioneri i ljudi koji su bili savremenici željeznice dok je bila u funkciji.

 

 

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info