U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, na Tjentištu će danas biti obilježeno 72 godine od Bitke na Sutjesci.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, koji će prisustvovati obilježavanju, najavio je ranije da će sa Tjentišta biti upućena poruka da sloboda nema alternativu i da se ne smije ugroziti nikakvim politikama, niti političkim odlukama.

“Sloboda je skupa, to vrlo dobro zna srpski narod. Sloboda se mora čuvati i ne smije se gubiti, jer se sloboda na ovim prostorima nije poklanjala”, istakao je Savanović.

On je napomenuo da se Bitka na Sutjesci vodila od 15. maja do 15. juna 1943. godine i da je to bila najveća i najkrvavija bitka u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Savanović je pojasnio istorijski okvir razloga te bitke, navodeći da su u to vrijeme Saveznici kontrolisali Sredozemno more i da je interes nacističke NJemačke bio da ovlada jadranskim zaleđem i da su se na tom putu našle operativne snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije /NOVJ/ i četnički pokret, koji je tada bio u saradnji sa Italijanima.

“Proljeće 1943. godine bio je jako težak period za prostor sjevera Crne Gore i istočne Hercegovine, gdje su se nalazile snage NOVJ. Ta bitka, poznata u istoriografiji kao Peta neprijateljska ofanziva, karakterisala se žestokim borbama koje su trajale mjesec dana i završila se probojem partizanskih jedinica prema istočnoj Bosni, uz ogromne gubitke”, naveo je Savanović.

On kaže da je na strani Nijemaca bilo 120.000 boraca, a na strani NOVJ 21.000 boraca, plus više hiljada ranjenika i oboljelih od tifusa.

Program obilježavanja 72 godine od Bitke na Sutjesci počinje u 11.00 časova polaganjem vijenaca na Centralnom spomeniku narodnim herojima – Spomen-kosturnica, dok je obraćanje zvaničnika predviđeno za 11.20 časova.

Program će biti nastavljen u 11.45 časova prigodnim kulturno-umjetničkim programom, dok je za 12.30 časova planiran ručak za sve učesnike.

Obilježavanju bi trebalo da prisustvuju i ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu Srbije Aleksandar Vulin, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predstavnici Ambasade Rusije, gosti iz Crne Gore, a najavljen je i dolazak delegacije SABNOR-a iz Federacije BiH.

Uvrštavanjem u protokol za polaganje vijenaca delegacije SABNOR-a iz Federacije BiH, koja će dan kasnije na Tjentištu održati svoj skup, Vlada Republike Srpske pokazala je da izlazi u susret svim inicijativama i da želi da se ovaj veliki događaj obilježi dostojanstveno.

Opština Foča, kao domaćin obilježavanja 72 godine od Bitke na Sutjesci, kao i grad Banjaluka, za sve zainteresovane građane će organizovati besplatan autobuski prevoz do Tjentišta.

Izvor: Srna