Pomenom poginulim ustanicima i polaganjem vijenaca danas je na Trusini obilježeno 79 godina od Junskog ustanka 1941. godine kada su hrabri gorštaci, borci za slobodu, pod komandom poručnika Krsta Đerića zaustavili ustaše u njihovom zločinačkom pohodu na srpski živalj u Nevesinju.

Svečanost su organizovali Opštinska boračka organizacija i Odbor za obilježavanje Junskog ustanka.

Kod spomen obilježja časnom oficiru i srpskim junacima koji su se suprostavili ustaškoj hordi i najezdi fašizma služen je pomen, a potom su vijence položile delegacije opština Nevesinje i Berkovići, Opštinske boračke organizacije, članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske i potomci i rodbina nevesinjskih ustanika.

Sveštenik Mladen Čalija rekao je da je važno sjećanje na ljude koji su bili na braniku svojih ognjišta kad je bilo najteže i koji nisu žalili svoj život za buduće generacije.

− Na temelju vjere, slobode, čestitosti i svega onoga što je bilo oličenje naši slavnih predaka mi danas treba da gradimo svoju budućnost− poručio je Čalija.

Trusina 202

U ime potomaka nevesinjskih ustanika Radomir Đerić je istakao važnost ovog istorijskog događaja koji svjedoči o odlučnosti hrabrih ljudi predvođenih elitnim oficirom Kraljevine Jugoslavije da zaustave pohod na srpski živalj u nevesinjskom kraju.

− Ostajući do kraja vjeran vojničkoj zakletvi Krsto Đerić je 1942. godine postao žrtva komunističkog terora− rekao je Đerić ukazujući da su komunističke vlasti decenijama nakon rata iskrivljivale istinu o događaju na Trusini. On je dodao da je ova nepravda donekle ispravljena, ali da i danas postoje pokušaji prepravljanja istorijskih činjenica.

Načelnik opštine Milenko Avdalović zahvalio se organizatorima što ovakvim skupovima čuvaju uspomene na slavne pretke.

− Slobodarske ideje su vijekovima prisutne na čvrstom hercegovačkog kršu i zato je ovaj kraj često bio na udaru raznih osvajača− rekao je Avdalović dodajući da su razne bune i ustanci iznjedrili besmrtne junake kojih se danas sa poštovanjem sjećamo.

Hrabri nevesinjski ustanici su pod komandom poručnika Krsta Đerića 24. juna 1941. godine dočekali ustaše na Trusini i vodili borbe sve do 6. jula. Ubili su zloglasnog Pavelićevog poglavnika Mija Babića i spasili srpski živalj od pokolja. Đerić je 24. marta 1942. godine postao žrtva komunističkog terora.

Zahvaljujući potomcima i ljudima dobre volje nadahnutih patriotizmom pored Spomenika Kralju Petru Prvom Oslobodiocu 2017. godine je dovršeno i osvještano još jedno spomen obilježje koje će trajno svjedočiti o časnom oficiru i srpskim junacima.

 

Izvor: Radio Nevesinje