Sportko-kulturna i turistička manifestacija – Nevesinjska olimpijada ove godine biće održana po 140. put. Ova svetkovina tradicije i viteštva uvijek budi posebno interesovanje, ne samo u Nevesinju nego i čitavom regionu.

 

Nevesinjska olimpijada je nastavak održavanja konjskih trka na Bratačkom lugu kod Nevesinja, tradicije duže od jednog veka koja svake godine okupi na desetine hiljada posetilaca.Narod ovog kraja imao je preku potrebu da se krajem avgusta okuplja u srcu nevesinjskog polja nakon napornih radova oko sakupljanja ljetine. Bila je to, kažu stare priče, prilika da se nadmudri turski okupator koji je branio sva zborovanja umnih Srba.Konjske trke su bile povod koji je prerastao u saborovanje na kojem su se sretali prijatelji u vremenu kad je jedino prevozno sredstvo bio konj, a samo saborovanje je bilo prilika da se delije ogledaju ko je jači, bolji i veštiji.Još osamdesetih godina 19. veka Bratački lug je postao pravo olimpijsko borilište u tradicionalnim i viteškim disciplinama.

Dakle, Nevesinjska olimpijada gaji tradiciju dužu od modernih olimpijskih igara, a sve u želji čuvanja od zaborava tekovina koje su nam preci ostavili u zavet.Jedni pored drugih su i amateri i profesionalci, i mladi i stari, a gledaoci su sami birali svoje junake.Ne moraju oni biti ni najbrži ni najsnažniji, ali moraju posedovati sportski duh i bar malo junaštva i viteštva.

 

Nevesinjska olimpijada ( Konjske trke) na Bratačkom lugu 1965. godine

Tradicionalne konjičke trke u Nevesinju posmatralo je preko 10 000 gledalaca . U glavnoj trci na kružnoj stazi od 2 400 metara prvo je stiglo grlo Fejze Džubura iz Gacka, ispred Fejze Šarančića iz Odžaka kod Nevesinja i Marka Samardžića iz Batkovića kod Nevesinja.

Na odbojkaškom turniru, koji se odvijao po kup-sistemu, učestvovale su četiri ekipe. Prvo mjesto zauzeli su odbojkaši nevesinjskog Partizana, koji su u finalu savladali ekipu Garnizona JNA iz Nevesinja.

Atletika – muškarci: 100 m M. Milivojević (Ljubinje), D. Knežević (Nevesinje); 3 000 m : Tunušić (Mostar), Vidušić JNA (Nevesinje), Čelebić (Bijenja – Nevesinje); kugla: S.Pikula (Slivlja – Gacko) 13,30, R.Kovačević (Koleško – Nevesinje) 14,10, M. Šipovac (Grabovica – Nevesinje) 13,62.

Trkači u džakovima: J. Ćehić (Pridvorci – Nevesinje) i M. Milivojević (Ljubinje) zajedno su stigli na cilj. Trka sa jejetom u kašici na 200 m: S. Čelebić (Bijenja), O. Aličić (Kljuna – Nevesinje).

 Izvor: Radio Nevesinje