Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je Srni da se na području Doboja i Banjaluke stabilizuje situacija nastala usljed elementarnih nepogoda.

“Trenutna situacija je bolja nego u prethodna dva dana. U Banjaluci se polako normalizuje saobraćaj na svim putnim pravcima i mostovima koji su bili zatvoreni”, rekao je Vasić.
Voda se povlači iz užeg dijela grada Doboja, javio je dopisnik Srne.
Ugroženo stanovništvo se prevozi kamionima i buldožerima, a Civilna zaštita i vojska formirale su kontrolne punktove, gdje se građani mogu snabdijevati vodom za piće.

Sistem snabdijevanja hrane je poboljšan.
Vasić je istakao da se situacija na području Bijeljine i Prijedora usložnjava.

“U Prijedoru možemo u narednih nekoliko časova očekivati stabilizaciju situacije. Međutim, u Bijeljini je problem visok nivo vodostaja Save koja ne može da primi vodu rijeke Drine”, pojasnio je Vasić.

On je naveo da je teška situacija i na području Modriče i Šamca, te da u toku noći nije bilo žrtava elementarnih nepogoda.
Stanje na poplavljenim područjima opštine Prnjavor se smiruje, a većina rijeka se vratila u korita.
Šef štaba Civilne zaštite opštine Prnjavor Milenko Milivojac rekao je Srni da se voda iz jezera Drenova još preliva preko brane, ali ne ugrožava naselja.

“Očekujemo da bi u Derventu manji vodeni talas trebao stići oko podneva”, rekao je Milivojac.

Svi putni pravci na području opštine Prnjavor su prohodni, a izuzetak je lokalni put prema Prisojima, gdje je vodena bujica prije dva dana odnijela montažni most.

Iz Doma zdravlja u Prnjavoru apelovali su na građane da za piće koriste flaširanu vodu, a da se u slučaju pojave dijareje jave porodičnom ljekaru. Kako bi se spriječila mogućnost pojave zaraznih oboljenja, povećano je hlorisanje gradske vode.

Izvor: Nezavisne novine