Sušenje očiju, usporeno treptanje, tupi bol u dubini oka, osjećaj umora, najčešći su problemi koji se javljaju poslije višečasovnog gledanja u monitor računara.

 

Ljekari ističu da je za zdravlje tkiva oka neophodno treptanje do 17 puta u minutu kako bi se podmazivao suzni kanal i štitilo tkivo oka.

– Gledajući netremice u monitor računara, pogotovo u situacijama kada nešto tražimo, pa stalno otvaramo stranice iznova i iznova, oči se suše u velikoj meri – kazala je specijalista oftalmolog dr Milica Dragić.

Ona ističe da računar posebno šteti onima koji već imaju probleme sa vidom pa nose kontaktna sočiva, koja već sama po sebi isušuju oko.

– Optimalno vreme za sedenje ispred računara je tri časa dnevno, a sve više od toga utiče na pojavu sindroma kompjuterskog vida – rekla je dr Dragić ističući da ovaj sindrom izaziva glavobolje i poremećaj vida kao što je zamućena slika. Dodaje da je konfiguracija teksta na računaru drugačija, nije kao u knjizi i teže se izoštrava slika, posebno kod LCD monitora, što posebno utiče na ljude koji su kratkovidi.

– Kratkovidim osobama je, inače, smanjena vidna oštrina, a dugotrajnim gledanjem u monitor stvara se zamor i bol u dubini oka – naglasila je dr Dragić. Dodaje da kod osoba koje imaju miopiju, odnosno urođenu manu kratkovidosti, višečasovno gledanje u razne monitore utiče na porast dioptrije.

Oftalmolozi naglašavaju da je prevencija neophodna. Posebno ističu da je potrebno ispirati oči hladnom vodom najmanje pet puta dnevno kako bi se poboljšao protok krvi i pospješila regeneracija oka i očnog živca.

– Posebno se preporučuje antirefleks zaštita pred računarom, jer odbija štetne refleksije. Takva zaštita ne popravlja vid, ali se kroz antirefleks staklo može gledati duže i služi da se oko manje zamara – rekla je dr Dragić. Oftalmolozi savjetuju i vježbe za oči, posebno kod kratkovidih osoba, a jedna od njih je zadržavanje pogleda na tački udaljenoj oko 30 centimetara, a zatim na predmetu koji je udaljen više od 100 metara. Ako se ova vježba ponavlja više puta, može zaustaviti pogoršanje vida.

– Boravak u prirodi i redovna fizička aktivnost doprinose poboljšanju vida. Kada pogled luta po udaljenim predelima, oči se odmaraju, mišići opuštaju, a protok krvi se poboljšava – naglasila je dr Dragić.

Zanimljivosti

Prije 10.000 godina sve oči su bile braon boje dok nije razvijena genetska mutacija koja je dovela do plavih očiju.

Dva odsto žena ima rijetku mutaciju koja im dozvoljava da vide 100 miliona boja uz pomoć dodatne membrane na mrežnjači.

Jedan od 12 muškaraca ne razlikuje boje.

Prečnik oka je 2,5 cm, a težina osam grama.

U prosječnom životu oko vidi 24 miliona različitih slika.

Čitanje sa ekrana traje 25 odsto duže nego sa lista papira.

Izvor: Glas Srpske