Dok se poslodavci nadaju da će u ovoj godini njihovo poslovanje konačno biti rasterećeno smanjenjem poreza i doprinosa, iz sindikata poručuju da na takvu mjeru nikako neće pristati.

Upozoravaju da bi takav scenario u dobroj mjeri urušio zdravstvenu zaštitu i iznose penzija u Srpskoj.

I u fondovima naglašavaju da bi smanjenje stopa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje ugrozilo njihovo funkcionisanje.

Podsjetimo, po Zakonu o doprinosima, poslodavci u RS imaju obavezu da na bruto platu plaćaju doprinos za PIO po stopi od 18,5 odsto, te za zdravstvno osiguranje 12 odsto. Doprinos za osiguranje od nezaposlenosti lani je sa smanjen sa 0,8 na 0,6 odsto, dok je doprinos za dječju zaštitu 1,7 odsto.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, naglašava da bi smanjenje doprinosa za PIO značilo manje penzije, a doprinosa za zdravstvo manji obim zdravstvene usluge.

– Ne pada nam na pamet da svoj glas damo za ovu promjenu. Penzije ionako nisu velike, a zdravstvena zaštita nam je prilično loša. Imamo situaciju da se za radnika 15 godina uplaćuje doprinos, a da on nijednom ne ode ljekaru. Onda, kad se razboli, mora da doplaćuje dijagnostiku i liječenje. Takođe, pitanje iznosa penzije direktno zavisi od iznosa uplate doprinosa – kaže Mišićeva za Srpskainfo.

Naglašava da je bruto plata vlasništvo radnika, a ne poslodavca.

– Podsjetila bih da je neoporezivi dio plate u RS povećan na 500 KM, dok je doprinos za osiguranje od nezaposlenosti dodatno smanjen. Ne vidim gdje još ima prostora za smanjenje, a da nemamo nikakve rezultate kad je riječ o poslovanju u sivoj zoni. Priča poslodavaca oko smanjenja poreza i doprinosa može da ide u pravcu da Vlada donese odluku da je iznos do prosječne plate neoporeziv, i da se taj iznos neplaćenih poreza i doprinosa prelije u povećanje plata radnicima. Međutim, oni nisu za to. Ponavljam da su penzije i zdravstvena zaštita isključiva temeljna prava svakog radnika u RS – poručuje Mišićeva.

U Uniji udruženja poslodavaca RS naglašavaju da u 2020. ipak očekuju značajnije smanjenje poreza i doprinosa, na čemu godinama insistiraju.

– Lani je za 0,2 odsto smanjen doprinos za osiguranje od nezaposlenosti, a ove godine očekujemo značajnije smanjenje poreza i doprinosa – ističe predsjednik ove unije Saša Trivić.

Podsjeća da je država 2008. povećala poreze i doprinose, što je išlo na teret poslodavca, a ne radnika.

– Naš zahtjev je da se porezi i doprinosi vrati na stanje iz 2008. Ne tražimo ništa tuđe, nego ono što smo izgubili povećanjem, odnosno da se iznos poreza i doprinosa vrati na razumnu mjeru. Nadamo se da će se u ovoj godini doći do nekog konkretnijeg rješenja – kaže Trivić za Srpskainfo.

U Fondu PIO su napravili računicu da bi eventualno smanjenje stope doprinosa na 18, odnosno za 0,5 odsto, rezultiralo izrazitim smanjenjem prihoda na mjesečnom nivou od dva miliona, odnosno 24 miliona KM na godišnjem niovu.

– Proporcionalno tome, smanjenje stope doprinosa za jedan odsto rezultiralo bi manjim mjesečnim prihodom za četiri miliona, a godišnjim za 48 miliona KM – kaže portparol Tihomir Joksimović.

Dodaje da je smisao stope doprinosa da se tim doprinosom, kao izvornim prihodom, u što većoj mjeri, odnosno što većem procentu, finansiraju tekuće penzije.

– Po osnovu doprinosa, danas se u RS prikuplja 82 odsto od ukupnih potrebnih prihoda za isplatu penzija na sadašnjem nivou. Za 11 mjeseci prošle godine po osnovu doprinosa prikupljeno je 805 miliona KM. Smanjenjem doprinosa za jedan odsto to bi iznosilo 761,5  miliona KM ili 43,5 miliona KM manje od onoga što je stvarno prikupljeno – objašnjava Joksimović.

Dodatni izvori finansiranja

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS poručuju da se već godinama suočavaju sa neskladom između prihoda i rashoda, prvenstveno zbog toga što godišnji troškovi zdravstvene zaštite u kontinuitetu rastu.

– S druge strane, Fond ima izrazito nepovoljnu strukturu osiguranika i jedini izvor prihoda – doprinose koji se, pak, neredovno uplaćuju. Svako eventualno smanjenje doprinosa, u situaciji kada se i inače neredovno uplaćuju, može negativno da se odrazi na zdravstveni sistem – upozoravaju u FZO i podsjećaju da su potrebe osiguranika i zdravstvene struke svakim danom sve veće.

– Iako smo u protekle tri godine racionalizovali troškove gdje god smo mogli, dugoročno gledano neophodni su nam dodatni izvori finansiranja. S obzirom na jaz između prihoda i rashoda, svako eventualno umanjenje stope doprinosa koji su, za sada, jedini izvori finansiranja Fonda, moglo bi da ugrozi finansiranje zdravstvenog sistema, što, vjerujemo, nikome nije cilj. Održivost zdravstvenog sistema je prioritet i u tom smislu potrebno je mijenjati svijest pojedinih segmenata društva na način da se od zdravstva ne uzima kako bi neko drugi funkcionisao, posebno iz razloga što se radi o humanom i solidarnom sistemu za sve građane RS – poručuju iz ovog fonda.

Izvor: Srpka info