U Kobatovcima kod Laktaša danas je svečano potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i licencnoj proizvodnji srednjenaponskih postrojenja “8DJH”, “Simosek” /SIMOSEC/, “Eneksplus” /NXPLUS/ između kompanije „Kladera kompany“ i svjetskog tehnološkog giganta “Siemens-a”.

Prema riječima direktora „Kladere“ Save Minića, ovo je veliki trenutak za njihovu kompaniju, ali i kompletnu privredu Republike Srpske, koja kroz saradnju sa „Siemens-om“ može dobiti mnogo. – Ovim ugovorom potvrdili smo da ispunjavamo najsavremenija tehnološka dostignuća kada je u pitanju srednjio napon na globalnim tržištima.

Naša kompanija i ranije je imala ugovor sa „Siemens-om“, ali je on zbog tehnološkoj procesa u jednom trenutku bio izgubljen, ali evo novi menadžment je uspio da vrati saradnji o licenciranoj proizvodnji sa ovim međunarodnim gigantom.

U okviru ove saradnje već smo razvili jedan proizvod, a to je blindirana trafo stanica, koja je opremljena proizvodima „Siemens-a“ – objasnio je Minić. On je dodao da je već proizvedeno 19 blindiranih trafo stanica, a da je proizvodni kapacitat „Kaldere“ u ovom trenutku mnogio veći od tog broja.

Minić je tokom konferencije za novinare naveo da „Kladera“, tokom panedmije, kada su mnoge firme imale i imaju velike gubitke, nije prestajala sa radom, te je zaposlila novih 35 radnika, te ih sada ima oko 150.

– Ne kažem slučajno da je ovo veliki trenutak za nas, jer 150 porodica u Srpskoj se izdržava od kompanije koja stvara novu vrijednost i čiji proizvod će se izvoziti van naših granica – zaključio je Minić, koji je ugovor potpisao sa Slavišom Krunićem, predstavnikom kompanije „Siemens“ za BiH.

 

HP, oktobar 2020.

/sponzorisana objava/