Куповина намирница може бити поприлично мукотрпан задатак. Ако знате шта треба да купите, то ће проћи пуно једноставније и јефтиније. Куповина сезонских намирница је здрав и јефтин начин прехране.

 

Овај мјесец нам доноси обиље воћа и поврћа. Све врсте су освјежавајуће, што их чини одличнима за вруће љетне дане. Већи дио ових намирница ће вам помоћи да заштитите кожу од штетног дјеловања сунца.

Најбоље воће

Марелице

Марелице садрже мало засићених масти, холестерола и соли. Добар су извор дијеталних влакана и калијума, а одличан извор витамина А и Ц. Сада су најздравије и најјефтиније, стога свакако треба да их искористите.

Диња

Добар је извор дијеталних влакана, ниацина, витамина Б6 и фолне киселине. Одличан је извор витамина А, Ц и калијума. Иако садрже доста шећера, диње садрже мало засићених масти и соли, и веома мало холестерола.

 Лубеница

Лубеница је право љетно воће с веома мало засићених масти, холестерола и соли. Добар је извор калијума, а одличан извор витамина А и Ц. Лубеница је освјежавајућа, слатка и мирисна. Како бисте у њој уживали још више, предлажемо вам освјежавајући смоотхие од лубенице, ананаса и манга!

Брескве

Садрже веома мало засићених масти, холестерола и соли. Већи дио калорија долази од шећера. Добар су извор дијеталних влакана, витамина А, ниацина и калијума, и одличан извор витамина Ц.

Нектарине

Садрже мало засићених масти, холестерола и соли, али већи дио калорија долази из шећера. Попут брескви, добар су извор дијеталних влакана, витамина А, ниацина и калијума. Одличан су извор витамина Ц.

 Смокве

Ово је доба године када можете уживати у свјежим и здравим смоквама. Добар су извор калијума, мангана, витамина Б6, а одличан извор дијеталних влакана.

Грожђе

Иако током године није приступачно, сезона грожђа у августу тек почиње. Садржи мало засићених масти, холестерола и соли. Одличан је извор витамина Ц и К. Грожђе је укусно само по себи, не треба му никаквих додатака.

 

Најбоље поврће

 Паприка

Паприке су током осталих мјесеци поприлично скупе и пуне пестицида. Свакако искористите сезону паприка јер су добар извор тиамина, ниацина, фолне киселина и бакра. Одличан су извор дијеталних влакана, витамина А, Ц, К, Б6, калијума и мангана. Паприке можете припремати на различите начине.

 Тиквице

Сезона тиквица је сада на врхунцу. Ово укусно поврће благог окуса је добар извор протеина, витамина А, тиамина, ниацина, фосфора и бакра. Одличан је извор дијеталних влакана, витамина Ц, К, рибофлавина, витамина Б6, фолне киселине, магнезијума, калијума и мангана. Тиквице су једноставне за припрему и можете их припремати на различите начине.

 Кукуруз

Приступачан, укусан и храњив, кукуруз припада правом љетном поврћу. Садржи мало засићених масти и веома мало холестерола и соли. Добар је извор дијеталних влакана, тиамина и фолне киселине. Кукуруз можете припремати на различите начине, а најпопуларнији је куван и са жара.

 Патлиџан

Садржи веома мало засићених масти и холестерола. Садржи доста соли и већи дио калорија долази из шећера. Добар је извор витамина К, тиамина, витамина Б6, фолне киселине, калијума и мангана, а одличан је извор дијеталних влакана.

Краставци

Садрже мало засићених масти и веома мало холестерола и соли. Добар су извор витамина А, магнезијума, фосфора и мангана, а одличан извор витамина Ц, К и калијума. Краставце најчешће једемо као салату, али с њима можете правити разна јела.
Извор: Независне новине