Novinari Business Insidera su odgovor na ovo pitanje potražili kod Thomasa Freya, futurologa i autora knjige ‘Komuniciranje s budućnošću’, koji je izdvojio šest zanimanja koja će u budućnosti sigurno rasti.

Logističar

Ovi profesionalci koriste kompleksne softvere kako bi pratili kretanje roba i proizvoda, te smišljaju kako taj proces učiniti što efikasnijim. Neki logističari u SAD-u čak rade s vladinim agencijama i pomažu kod saniranja nakon prirodnih nesreća.

Zašto je to posao budućnosti: Pozicija logističara se drastično mijenja, smatra Frey, koji navodi da će se profesionalci uskoro iz sektora roba i proizvoda preseliti u tehnološki naprednije sisteme, poput npr. odbrane, gde će raditi na projektima poput bespilotnih aviona, ili u javni sektor na projektima automatskih vozila bez vozača.

Etični haker

Kako haker može biti etičan? Pa, čini se da neke kompanije unajmljuju hakere koji namjerno hakuju neke sisteme kako bi upozorili na npr. probleme sa sigurnošću. U SAD-u možete dobiti i sertifikat za etičnog hakera.

Zašto je to posao budućnosti: Godišnja plata u SAD-u iznosi 92.200 dolara te nudi prilično lagodan život. No, Frey upozorava da će u budućnosti trebati da se službeno odredi što jeste, a šta nije etično kod hakovanja.

Aktuar

Aktuar je stručnjak koji se bavi problemima finansijske neizvjesnosti i rizika koristeći matematičke metode teorije vjerovatnoće, statistike i finansijske matematike.

Zašto je to posao budućnosti: U SAD-u aktuari zarađuju 87.650 dolara godišnje, a predviđa se da će u idućih sedam godina ova branša narasti za 27 odsto. Vještine aktuara se mogu razvijati u mnogo smjerova, smatra Frey, koji predviđa da će se njihove usluge uskoro koristiti u zdravstvenom sistemu.

Hemičar za hranu

Hemičari za hranu su zaduženi za poboljšavanje ukusa i teksturu hrane, a Frey predviđa da će tržište rada ‘poluditi za njima’.

Zašto je to posao budućnosti: S razvojem 3D printera, Frey predviđa da će se pomoću njih u budućnosti pripremati hrana – sastojke ćete ubaciti u printer koji će vam izbaciti jelo, i to ukusno jelo – zahvaljujući hemičarima koji će tačno znati koje je sastojke potrebno izmiješati u printeru.

Epidemiolog

Ovi stručnjaci za zarazne bolesti utvrđuju šta su izvori zaraze, rade na pronalasku lijeka i kreiraju protokole za obuzdavanje širenja zaraza i bolesti.

Zašto je to posao budućnosti: Do 2020. godine je američki Zavod za zapošljavanje predvidio da će ova branša narasti za 35,8 posto, i to zato što vlada SAD-a zapošljava sve više ovih stručnjaka kako bi radili na preventivnim zdravstvenim mjerama i novim zakonskim okvirima koji bi poboljšali čuvanje medicinskih podataka.

Front-end programer

Kad na web stranici kliknete neki link, on vas odvede na drugu stranicu. Zvuči jednostavno, ali nije – taj posao odrađuju front-end programeri, koji uz programiranje i pisanje kodova moraju znati i koja su rješenja najbolja za korisnike.

Zašto je to posao budućnosti: Američki Zavod za zapošljavanje je predvidio da će do 2020. ova branša narasti za 22 posto. Frey kaže da će kompanije sve više paziti na interakciju s klijentima putem interneta, te će za poboljšanje te komunikacije upravo biti potrebni ovi programeri koji će njihovu stranicu učiniti efektivnijom i intuitivnijom.

 

Izvor: B92