epa09116461 A health worker holds a vial of China's Sinopharm vaccine to be administered to Chinese nationals living in Sri Lanka, at the Port City complex in Colombo, Sri Lanka, 05 April 2021. Sri Lanka received 600,000 doses of Sinopharm vaccine to be used to vaccinate the estimated 200,000 Chinese workers living in the country. Most in the Colombo district were informed to get their jabs at the newly constructed Port City complex. Sri Lanka?s National Medicine Regulatory Authority (NMRA) has approved the decision to bring in the Chinese vaccine. However, the regulatory body is yet to approve it for emergency use. EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE
U Republiku Srpsku danas je stiglo novih 25.000 doza vakcina prve komponente “Sputnjik”, rekao je ministar zdravlja isocijalne zaštite RS Alen Šeranić.

– Nakon odluke Republčkog štaba za vanredne situacije bićemo u prilici da ove vakcine odmah uputimo prema vakcinalnim centrima i prema domovima zdravlja – rekao je Šeranić.

On je podsjetio da su nove doze vakcina stigle u Republiku Srpsku u skladu sa realizacijom ugovora koji Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ima sa dobavljačem “Krajina grupom”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

 

 

Kada je riječ o određenim nedoumicama u pogledu vakcinacije “sputnjikom”, Šeranić je rekao da je proizvođač prije mjesec dana promijenio uputstva da se revakcinacija drugom dozom može raditi od 21 do 90 dana u periodu od primljene prve doze o čemu su obaviještene sve zemlje koje raspolažu ovom vakcinom.

Šeranić je poručio da stanovništvo u Srpskoj nema razloga za zabrinutost jer je bitno da se vakcinišu prvom dozom, a kroz realizaciju ugovora obezbijediće se komponenta dva ove vakcine i time omogućiti vakcinacija u periodu koji je proizvođač definisao.

 

Izvor: ATV.BL