Republički štab za vanredne situacije potvrdio je da i dalje ostaju sve one mjere koje su već na snazi.

– I dalje ćemo ih provoditi do 6. jula. Obavezno je nošenje maski u zatvornom prostoru, kao i fizička distanca. Ograničenje rada poslovnih subjekata i dalje ostaje do 23 časa i zabrana okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima do 50 lica – istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Ponovio je da je danas u Srpskoj 26 novooboljelih.

– Lica koja su se zaražavala u posljednjih sedam dana, u 95 odsto su kontakti pozitivnih lica, odnosno znamo jasan put zaražavanja – rekao je Šeranić.

Nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, Šeranić je naglasio da je u strukturi oboljelih u posljednjih sedam dana najviše onih od 30 do 64 godina, te od 15 do 29 godine, kao i da je jako smanjen procenat starijih od 65 godina.

“Ono što je posebno važno jeste da se uglavnom radi o licima koja su kontakti pozitivnih lica, tako da znamo porijeklo virusa zaraze. Кad je riječ o mjestu zaražavanja, potvrdilo se da se radi o određenim vrstama okupljanja, najčešće porodičnim, gdje smo imali po pet, šest zaraženih članova iste porodice”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

 

 

 

 

 

Izvor: Glas Srpske