Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocijenio je danas da su građani shvatili ozbiljnost situacije u vezi sa epidemijom virusa korona i da se njihova disciplina vidi kroz epidemiološke podatke.

“Zahvaljujem građanima na disciplini. Veoma je važno da se i u vrijeme vaskršnjih praznika nastave ponašati odgovorno, ostanu kod kuće i budu oprezni kada je riječ o mogućnosti prenošenja virusa korona”, istakao je Šeranić.

On je pohvalio centre za socijalni rad u Srpskoj koji su se uključili u akciju pomoći starijim licima.

“S obzirom na to da je onemogućeno kretanje starijih lica, oni su se uključili da pomognu i ta je pomoć dobrodošla”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske juče dobio 22.000 testova koji su nabavljeni sredstvima Vlade, a UNDP je pomogao prilikom nabavke i aktivnosti na tržištu.

Šeranić je poručio da će zdravstvene ustanove u Srpskoj nesmetano nastaviti testiranje na virus korona, te podsjetio da je do sada urađeno 6.994 nalaza.

Prema njegovim riječima, Srpska je uspjela da iz Kine dopremi značajnu opremu koja se, prije svega, odnosi na ličnu zaštitu.

“To je prvi kontingent lične zaštitne opreme i drugih medicinskih sredstava potrebnih Republici Srpskoj za dalju borbu protiv epidemije virusa korona. Fond zdravstvenog osiguranja je nabavio tu opremu i zadovoljni smo što je ona brzo dopremljena iz Kine”, naglasio je Šeranić.

Veoma značajna pomoć, dodao je on, stigla je iz Srbije i Mađarske, te niza kompanija iz Kine, Evrope i Srpske.

Prema njegovim riječima, vrlo je značajna i pomoć iz Ruske Federacije.

“Javnost je vidjela i njihove aktivnosti na terenu. Sa ruskim timovima sam razgovarao o stručnoj organizaciji odgovora na epidemiju kroz zdravstvene ustanove i dezinfekciji koju oni provode na terenu i kojom su obuhvaćene sve bolnice u Srpskoj. NJihov cilj je da dezinfikuju mjesta na kojima se nalaze pacijenti, a shodno planu koji smo razvili očekujemo aktivnosti i u narednoj sedmici”, rekao je Šeranić.

 

 

Izvor: Srna