epaselect epa09462829 Emma Raducanu of Great Britain celebrates with the championship trophy after defeating Lelyah Fernandez of Canada to win the women's final match on the thirteenth day of the US Open Tennis Championships at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 11 September 2021. The US Open runs from 30 August through 12 September. EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ema Radukanu je napravila senzaciju osvojivši US open.

Osamnaestogodišnja Britanka je u finalnom meču savladala godinu dana stariju Lejlu Fernandez iz Kanade sa 2:0 (6:4, 6:3) i na taj način svoje ime upisala u istoriju tenisa i knjige rekorda.

Postala je prvi kvalifikant koji je stigao do trofeja na grend slemu, a prije nje niko ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji iz kvalifikacija nije uspio da dođe do finala.

Pored toga ovo joj je bilo tek drugo učešće na nekom od najkvalitetnijih turnira i najbrže je stigla do titule.

Prije nje rekord su držale Monika Seleš i Bjanka Andresku koje su do trijumfa na grend slemu došle iz četvrtog pokušaja.

Britanka je postala druga igračica koja je osvojilaUS open, a da nije među prvih 100. na WTA listi, prije nje to je učinila Kim Klajsters 2009. godine.

 

Izvor: Srpska info