Na jedanaest kilometara jugoistočno od Trebinja, uz samu granicu između BiH i Hrvatske, smješteno je selo Uvjeća. Dolazak u ovaj kraj, daleko od glavnih puteva, zapravo predstavlja povratak u prošlost.

Ono nije samo jedno od brojnih, gotovo napuštenih sela hercegovačkog krša, u kome su ljudi otimali svaku trunku zemlje od ljutog kamena, već ovaj nestvarni kraj najviše liči velikom muzeju starina, u koji kada dođete, kao da ste se vremeplovom vozili unazad.

Zbog činjenice da je ostalo van glavnih zbivanja, da još nema asfaltni put i da je struja ovamo stigla tek prije nekoliko godina, u selu su nastanjene samo dvije kuće. Ostale su, praktično, napuštene – vlasnici ih samo povremeno obilaze.

Zato je i danas u potpunosti očuvan ambijentalni izgled sela sa kamenim kućama građenim na tradicionalan način prije sto i više godina.Samo dvije kuće, zbog propadanja konstrukcije, nedavno su dobile krov od crijepa, dok su ostale pokrivene kamenim pločama.

uvjeca4

Takođe, jedna zanimljiva stvar iz starog graditeljstva se ipak zadržala na svim objektima, na svim kućama ostala su mala vrata, tako da se i danas, svi koji ulaze moraju sagnuti, čime se izražava znak poštovanja i domaćina i doma u koji se ulazi, što je, takođe, jedan od autentičnih znakova tradicije.

Iako ovdje nikada nisu rađena neka arheološka istraživanja, osim posmatranja terena i sagledavanja mogućnosti da se selo zaštiti i bude jedna ambijentalna cjelina, u Uvijeći postoji i par gomila koje datiraju još iz ilirskog perioda, što je i jedan od pokazatelja da je selo mnogo starije i od ovog starog kamenog naselja.

Kroz arhitekturu ovoga sela, kao malo gdje, može se pratiti razvoj kamenih hercegovačkih kuća vertikalno i horizontalno, s ognjištem kao centralnim dijelom prostorije, kamenim krevetima, izbama za čuvanje hrane i pića…Posjeta ili boravak u ovakvom selu, čiji izgled nije promijenjen skoro pa dva vijeka, za svakog posjetioca zaista predstavlja atrakciju i nedoživljeno iskustvo.

uvjeca2Ovaj dragulj tradicionalne hercegovačke arhitekture, sa porastom interesovanja za etno naslijeđe, u posljednjih nekoliko godina počeo je da privlači pažnju javnosti, prije svega kao potencijalna turistička atrakcija.

Turistička organizacija opštine Trebinje izradila je okvirni plan za budući projekat etnosela Uvjeća. Cilj projekta je restauracija, konzervacija i uređenje etnosela kako bi ovaj jedinstveni ambijent bio očuvan u originalnom izgledu i postao dostupan zainteresovanim posjetiocima.

Ono što je sigurno to je da bi ovo selo, sa adekvatnom turističkom ponudom, privuklo dosta ljudi, gradskog stanovništva jer je malo ko imao priliku i da vidi, a kamoli da spava na kamenim krevetima, da jede kajmak iz škipova, maslac iz drvenih stapova i hljeb iz naćvi ispečen pod sačem…

Međutim, bez obzira i na nedostatak te i takve ponude, selo Uvjeća predstavlja veoma dobar izbor za neki jednodnevni izlet i destinaciju koju svakako vrijedi posjetiti i doživjeti!

 

( Tekst preuzet sa portala www.gdjezavikend.ba )

HP, februar 2014.