A ako su neki sitkomi bili gledani i reprizirani kod nas od početka dvehiljaditih, onda su to Prijatelji, Štreberi i Dva i po muškarca. I upravo će popularna serija sa Čarlijem Šinom i Džonom Krajerom dobiti srpsku verziju, doduše sa malo više članova porodice. Nije rijetka pojava da neki film ili serija dobiju novu verziju u zemljama u kojima su postigli naročitu popularnost. Domaća verzija sitkoma nosiće naziv Tri muškarca i tetka, a u glavnim ulogama će se naći Marko Janketić, Petar Benčina i Jelisaveta Seka Sablić.

-Toliko godina već gledamo i uživamo u Dva i po muškarca i možda niko nije imao ni adekvatnu ideju, a ni dovoljno hrabrosti da uradi omaž toj seriji. Ja sam ubijeđen da je ovo super stvar i i imamo pozitivnu tremu kako sve polako kreće – kaže za BBC na srpskom Nikola Burovac, jedan od tvoraca serije.

Koje su sličnosti, a koje razlike u serijama “Dva i po (tri) muškarca (i tetka)”?Kontroverznog plejboja koga u originalu glumi Čarli Šin u domaćoj verziji tumačiće Marko Janketić.

-Marko se fantastično snašao u toj ulozi – tvrdi Burovac, te dodaje da se toliko dobro identifikovao s likom, nosi ga fantastično, te da će to biti pun pogodak.

Njegov manje uspješni brat, kiropraktičar Alan koga je žena ostavila, takođe dobija srpskog dvojnika – nesnađenog programera glumiće Petar Benčina.

-Benčina ovog puta glumi iz kontre, jer je dosad uvijek portretisao šmekera, a sada glumi jednog smotanog lika koji potpuno izgubljen u vremenu i prostoru i koji živi sa sinom na račun tetke i brata – pojašnjava Burovac.

U originalnom sitkomu postoji mnogo ženskih, najčešće epizodnih uloga. Najupečatljivija su svakako pojavljivanja Končate Farel koja glumi Bertu, Holand Tejlor koja glumi majku Čarlija i Alana, ali i Melani Linski koja glumi Rouz, Čarlijevu ljubav. Za razliku od originala, uloga Seke Sablić će biti centralna.

-Tetka je bivša komunistkinja, nekadašnja visoka funkcionerka SPS i bivša direktorka Dafiment banke. Odatle joj i novac da živi u vili od 300 kvadrata – kaže autor serije. U seriji će se takođe naći i devetogodišnji sin lika Petra Benčine.

Ali ko je treći muškarac iz naslova? Pojavljuje se tetkin bivši ljubavnik koga igra Petar Božović, koji dolazi iz Nemačke. On je nekada radio u državnoj bezbjednosti i bio drugi čovjek poslije Jovice Stanišića, tako da je on saznao da je otac jednog od braće.

Lako je kada znate za koga pišeteScenario za seriju Tri muškarca i tetka piše Kosta Peševski, koji je radio na serijama Istine i laži i Žigosani u reketu. Peševski ističe da je serija donekle inspirisana sitkomom “Dva i po muškarca”, ali da ne predstavlja rimejk.

-U pitanju su potpuno novi likovi. Serija čak i naslovom više podsjeća na film Tri muškarca i beba – kaže Peševski za BBC na srpskom.

On dodaje da nije imao problem da se odvoji od likova iz originalne verzije, dodajući da je u novoj seriji dominantan ženski lik – lik tetke.

-Kada sam znao za koga pišem, to mi je umnogome olakšalo kompoziciju likova i njihovo osmišljavanje – kaže Peševski.

Kako objašnjava, Seka je najbolji primjer, kada pišete za glumicu takvog kalibra, to uprošćava proces u glavi.

Snimanje tokom pandemije korona virusa: Oprezno i zabavno

Početak snimanja zakazan je za sredinu juna u jednoj vili u beogradskom naselju Dedinje.  Snimanje serije je malo otežano uslijed aktuelne pandemije, ali to ne utiče na raspoloženje ekipe.

-Vodimo računa o svim mjerama. Radimo u manjim grupama, Seka na svakoj probi nosi masku – kaže Nikola Burovac.

On dodaje da je socijalna distanca i dalje na snazi, ali da je energija koja spaja glumce i ekipu “fantastična”.

-Kada svi znaju da imaju zadatak da naprave paralelu velikog sitkoma kakav je Dva i po muškarca, svi su na visini zadatka. Nama je toliko zabavno i jedva čekamo da krene snimanje a potom i emitovanje – kaže Burovac.

Scenarista Kosta Peševski vjeruje da će publika vrlo brzo zavoljeti seriju.

-Možete da očekujete ono što publika želi već dugo, a to je dobra domaća komedija koja je zasnovana na lokalnim tipovima karaktera, na lokalnom mentalitetu – rekao je on.

Režiju serije Tri muškarca i tetka potpisuje Pavle Vučković, reditelj filma Panama iz 2015. godine, a očekuje se da se sitkom pojavi na ekranima već u toku ove jeseni, piše Dnevna doza lepog.