Patrik Pišet (52), šef finansija “Google-a” od avgusta 2008, ostaće na položaju dok mu Uprava ne pronađe zamjenu, ali ne duže od šest mjeseci, saopštila je ova kompanija.

Pišet je na ličnom postu na društvenoj mreži Google+ rekao da mu je podsticaj za ovakvu odluku bilo putovanje sa suprugom na Kilimandžaro u jesen prošle godine. Na vrhu planine supruga Tamar pitala ga je zašto ne mogu dalje putovati Afrikom ili otići u Indiju ili čak na Antarktik. Tada joj je odgovorio da još nije vrijeme za to. U idućim mjesecima, međutim, shvatio je da je vrijeme ipak sazrelo.

“Nisam mogao pronaći dobar argument zašto bismo još trebalo da čekamo da uzmemo ruksake i krenemo na put”, napisao je.

S obzirom na platu i količinu “Googleovih” dionica, Pišet može sebi da priušti penzionisanje prije nego drugi. Po postojećoj vrijednosti na berzi, njegov dioničarski udio u “Googleu” vrijedi više od 80 miliona dolara. Osnovna godišnja plata za 2013. bila mu je 650.000 dolara, ali je te godine dobio i tri miliona dolara bonusa.

Pišet je u “Google” stigao iz kanadskog telekomunikacionog diva “Bella”. Zadnjih je godina imao važnu ulogu posrednika između “Googlea” i ulagača na Vol stritu. Morao ih je uvjeravati da novac koji “Google” troši na pionirske projekte poput automobila bez vozača i balona s posebnim internetskim antenama, nije bačen novac.

 

Izvor: Agencije