Kautilja Pandit je ono što narod često naziva hodajuća enciklopedija. Ovaj dječak, koji ima samo sedam godina, na nevjerovatan način apsorbuje informacije o gotovo svim sferama života, bilo da je riječ o geografiji, biologiji, pa čak i o dnevnopolitičkim pitanjima.

 

S njim bez ikakvih problema možete diskutovati o ekonomskoj statistici, ali i o aktuelnoj političkoj sceni Indije. O tome kakav je kapacitet ovaj dječak svjedoči i podatak da je za tri mjeseca uspio da zapamti sve statističke podatke o 213 zemalja svijeta, uključujući njihov BDP, valutu, vjeru i kulturno nasljeđe, piše India Tribune.

Kautilja iz sela Kohand, u oblasti Harjana, postao je slavna ličnost u Indiji skoro kao nacionalni heroj. On redovno obilazi škole u Indiji, odgovarajući na razna pitanja. Čak je gostovao i na nacionalnoj televiziji, gdje je tačno odgovorio na svako postavljeno pitanje.

Ovaj dječak ima tu mogućnost da pamti gotovo sve zbog veoma izražene “fotografske memorije”, zbog čega je u Indiji i dobio nadimak “Gugl”. On je došao u žižu javnosti kada je još prije dvije godine, kao petogodišnjak, počeo da izražava svoj neobičan talenat, pa su još tada govorili da on zna odgovore na pitanja koje ne znaju čak ni naučnici.

Kautilja kaže da su za njegova dostignuća najzaslužniji njegovi roditelji, ali i nastavnici, koji su vrlo rano zapazili njegov neobičan dar.

“Mislim da je najbolja stvar u svemu to što sam imao sreće da pored sebe imam roditelje i nastavnike, koji su prepoznali moj dar i pomogli mi da ga razvijem”, kaže on i dodaje: “Moj najbolji prijatelj je moj djed. Ne znam zašto sam drugačiji od drugih, ali možda je to što sam ljubopitljive prirode”, kaže on. Njegovi roditelji kažu da su izuzetno ponosni na svog sina.

Izvor: Nezavisne novine