Ko ponekad ne požali zbog riječi koje je rekao vlastitom djetetu? Sigurno se događalo da riječi iz vaših usta izlaze kao rezultat stresa, bezvoljnosti ili premorenosti. Ili nešto govorite jer su to vama govorili dok ste bili dijete i ne razmišljate o pravoj poruci koju šaljete.
Ali možda biste trebali razmisliti o porukama koje šaljete.
Niko ne kaže da trebate biti savršen roditelj, tako nešto i ne postoji, ali možete uložiti malo truda i razmisliti kakve poruke šaljete svojoj djeci.

1. Tako si pametan/lijep/sladak

Za ovo smo vjerovatno svi krivi, no prema brojnim istraživanjima, bolje je pohvaliti djetetov trud nego davati takve izjave tipa: ‘Tako si…’ Čini vam se da tako gradite njihovo samopouzdanje, ali im zapravo ugrađujete strah od neuspjeha. Ako ne uspijem riješiti test, hoću li prestati biti pametan? Ako prestanu misliti da sam pametan, hoće li me i dalje voljeti?

To je posebno važno kad je u pitanju djetetov izgled – tako si lijep/sladak/zgodan! Kad to djetetu stalno govore, ne samo roditelji, nego i prijatelji, pa čak i stranci, je li to zdravo? Sasvim sigurno treba pohvaliti njihov izgled, no gdje je granica? Kad počinju te izjave shvaćati kao dio svog identiteta? A pseudoidentitet stečen u djetinjstvu kasnije je teško izbiti iz glave.

2. Ti si najbolji.
..

To je još jedna etiketa koju lijepimo na njihov identitet, najbolji su u nečemu još od malih nogu.

Je li dijete stvarno dobro u nekoj aktivnosti? Vjerovatno jeste. Je li najbolje? Vjerojatno nije. Ali ako mu to stalno ponavljate, vjerovatno će tako misliti.

3. Zašto? Zato što ja tako kažem!

To je vjerovatno još jedna stvar koju uporno govorite iako ju je jednostavno izbjeći. Trebate dijete podstaknuti da pita zašto, a možete mu jednostavno odgovoriti: ‘Zato što želim da budeš zdrav i siguran.’

Zašto djetetu ne biste odgovorili? Važno je da dijete postavi pitanje, čak i autoritetu. To ne znači da ga ne poštuje ili omalovažava, ali biće manje uznemireno ako shvati razloge nekog pravila ili zabrane.

4. Zločest si!

Loše ponašanje nije isto što i loša osoba. Zato ukažite na ono što je loše napravilo, a ne na karakter.

5. Ne plači!

Svi plaču, uključujući i dečke. Ne želite da pomisli da je pogrešno biti ranjiv ili pokazati osjećaje. To je naprosto ljudski.

6. Prestani se ponašati kao curica. Budi muško!

Joe Ehrmann, jedan od najuticajnijih sportskih edukatora u SAD-u, kaže da su najgore riječi koje možete uputiti dječaku: ‘Budi muško!’

‘Biti muško’ ne znači ne pokazivati emocije, baš kao što ni ‘biti dama’ ne znači da curica mora biti krotka, poslušna i skromna. Djeci trebamo govoriti da budu ono što jesu, savjetuje Magazin.hr.

7. Požuri!

Govorite li stalno malom djetetu da požuri, vjerovatno ste se već pretvorili u osobu koja stalno vrši pritisak na to malo biće koje samo želi uživati u životu.

Dajte mu da se vuče do automobila. Dajte mu da putem zastane i ubere cvijet. Dajte mu da udahne malo vazduha i okusi život. Zašto ste stalno u žurbi? Razlog vjerovatno leži u tome što vi imate problema s organizacijom.

Izvor: bportal.ba