Višestruki olimpijski šampion u plivanju Amerikanac Mark Špic rekao je da mu je kompanija “Omega” potvrdila da je Milorad Čavić u finalu discipline 100 metara delfin stilom na Olimpijskim igrama u Pekingu pobedio Majkla Felpsa.

 “Dobio sam poruku od Omege u kojem piše da je Felps izgubio tu trku. Ako su oni bili zvanični merač vremena, zašto to nije bilo poznato odmah posle trke? Ne verujem da je Felps dobio tu trku, ali je i dalje najbolji plivač na svetu, sa ili bez te medalje”, rekao je Špic za britanski “Ekspres Sport” u Šangaju prilikom dodele nagrada “Laureus” koja je pripala Novaku Đokoviću.

Zvanični rezultat posle finalne trke bio je da je Felps trijumfovao u vremenu 50,58 sekundi, dok je Čavić osvojio srebro sa stotinkom zaostatka. “Omega” je godinu dana nakon čuvene trke u Pekingu saopštila da je Čavić prvi dotakao taster na cilju, ali da je Felps to učinio snažnije, pa je njegov udarac pre registrovan.

To je Felpsu bilo sedmo zlato u Pekingu, čime je bio izjednačio rekord Špica. Samo dan kasnije, Felps je osvojio i osmu zlatnu medalju u štafeti na 400 metara mešovito, čime je postao prvi sportista koji je osvojio osam zlata na jedim Olimpijskim igrama.

 

Izvor: Blic Sport