Jutarnje navike značajno utiču na to koliko će nam vremena biti potrebno da dođemo sebi i pripremimo se za dnevne obaveze. AsapSCIENCE je objavio sedam malih navika koje mogu da budu od koristi.

1. Uključite svetlo

Umesto da ujutro ležite u mraku, podignite roletne, otvorite zavese i pustite da vas dnevno svetlo razbudi.

2. Istuširajte se u hladnoj vodi

Istraživači su otkrili da hladan tuš momentalno razbuđuje i smanjuje nivo umora. Verovatno ćete poželeti što pre da završite s hladnim, pa ćete i potrošiti manje vode, što je još jedan plus.

3. Hidrirajte se

Tokom noći se znojimo pa organizam ujutro može da bude dehidriran. To može da ima negativan efekat na koncentraciju pa je najbolje popiti čašu vode čim se probudite. Ako ne volite ukus obične vode, možete u nju da dodate krišku limuna.

4. Pojedite zdrav doručak

Da ne biste jeli više tokom dana, važno je servirati zdrav i uravnotežen doručak. On će da vas razbudi i podići će vam nivo energije, prenosi Index.

5. Popijte sok od pomorandže

Citrusi poput pomorandže sadrže flavonoide koji, prema jednoj studiji, povećavaju budnost i kognitivnu funkciju.

6. Budite aktivni

Mnoga istraživanja imaju isti zaključak: fizička aktivnost ubrzaće protok krvi u telu, što će mozgu da obezbedi više kiseonika i da popravi kognitivnu funkciju. Izađite da trčite, vežbajte jogu, zaplešite s decom.

7. Slušajte muziku

Muzika podiže nivo dopamina, hormona zbog kojeg se dobro osećamo. Vreme je da svoju “plejlistu” napunite novim hitovima i tako započnete dan.

 

Izvor: Index.hr / Nedeljnik.rs