Sok od limuna poznat je kao odlično prirodno sredstvo za čišćenje, ali možda niste znali da korica takođe ima supermoći.

Nezamjenjiv je u salatama, kolačima i mnogim drugim jelima, ali limun je idealan za čišćenje po kući bez opasnih hemikalija. The Kitchen predlaže nekoliko primjera kako iskoristiti i koricu limuna.

Čišćenje daske za rezanje

Budući da na njima režemo i sirovu hranu, bitno ih je dobro oprati. Limun je dobar zbog kiselosti, a s malo soli dobro pritisnite i izribajte dasku za rezanje.

Ukusnija voda

Ljeti najčešće držimo vodu u frižideru jer služi za rashlađivanje. Ako imate vodu u bokalu, ubacite polovine limuna koji će joj dati aromu i učiniti još više osvježavajućom. Nakon što ispraznite bokal, stavite novi limun.

Otpad

Prije nego što smeće iznesete iz kuće i kanta se napuni, možete spriječiti neugodne mirise ako ubacite koju polovinu limuna. Ovo će biti izvrsno u toplim danima kada se takvi mirisi jače osjete.

Očistite mikrotalasnu

Prerežite limun i dobro izribajte sve mrlje i ostatke hrane u mikrotalasnoj. Poslije je samo prebrišite. Nakon brisanja još će mirisati lijepo i svježe.

Zapečena hrana

Polovine limuna idealne su i za skidanje ostataka hrane. Jedna polovina limuna idealna je jer će vam taman stati u ruku i samo treba da prionete na posao. Ako je hrana jako zapečena, dodajte malo soli.

Izvor: Cafe.ba, Foto: google.com