Riječ “budžet” ima negativnu konotaciju u današnjem društvu i obično je povezujemo sa činom budžetiranja (poslovnog planiranja) i nekom vrstom militantnog režima koji nas sprečava da budemo fleksibilni sa novcem koji zarađujemo.

Izvor: Blic.rs

Sređivanje kućnog budžeta nije lako, a najteže je da se sagleda istina i stave na papir svi porodični prihodi i rashodi. Na sreću, postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da vaš kućni budžet ne doživi kolaps.

1) PLAN POTROŠNjE

Prije nego što osmislite plan trošenja kućnog budžeta, najvažnije je da pratite mjesečnu potrošnju kako biste znali na šta najviše trošite novac. Upisujte troškove svakoga dana kako se na kraju mjeseca ne biste pitali gdje je, na primjer, nestalo 1.000 dinara?

2) UVEDITE KOVERTE

Veliki troškovi su važni, dok male možete da držate pod kontrolom. Ako vaš budžet pokaže da možete da pokrijete sve veće fiksne troškove, kao što su troškovi za komunalije, sasijecite one manje, dnevne, kao što su računi za brzu hranu koju ponekad koristite u nedostatku vremena za pripremu kućnih obroka. Pokušajte da uključite sistem “koverte”, u koje ćete ubacivati određene svote novca za dnevnu potrošnju. Kada se koverta isprazni potrošen je limit, a ako nekad nešto ostane svrstajte u kovertu „ušteđeno“.

3) PRIPREMITE SE ZA NEOČEKIVANO

Bilo bi savršeno da živimo u svijetu u kojem vandredne situacije ne postoje. Neočekivani troškovi su uglavnom neizbježni, pa sklonite malo novca svakog mjeseca u fond za hitne slučajeve. Zbog toga ćete morati da uskratite sebe za kafu sa drugaricom ili depilaciju, ali stiže naredni mjesec u kojem štedite na drugim sitnicama.

4) VJERUJTE U SEBE

Možda zvuči čudno ali kreiranje uspješnog kućnog budžeta ima veze sa vašim stavom. Ako ste pesimistični i mislite da je nemoguće da finansijski uspješno dočekate kraj mjeseca, vjerovatno će tako i biti. Ako uspijete da dobro sagledate plan potrošnje i ocijenite na čemu možete da uštedite, sigurno ćete vidjeti svjetlo na kraju mračnog tunela.

5) SAVJET PRIJATELjA DOBRO DOĐE

Ako imate prijatelja koji je finansijski stručnjak obratite mu se za pomoć. On će sigurno znati da vas posavjetuje kako da uskladite potrošačke navike sa vašom platom.

6) SISTEM NAGRAĐIVANjA

Držati se budžeta nije ni malo lak posao, zato razvijte sistem nagrađivanja kako bi sebe motivisali da nastavite sa štednjom. Ostavite sve kućne poslove za drugi dan i priuštite sebi brčkanje u kadi, ili prodajte nešto od nepotrebnih stvari na internetu i novac potrošite na sebe.