Savez opština istočne Hercegovine pokrenuće inicijativu prema Vladi Republike Srpske za podsticanje razvoja ove regije kroz ulaganja u putnu infrastrukturu i zapošljavanje visokoobrazovanih kadrova, saopšteno je nakon današnje 50. sjednice Izvršnog savjeta Saveza održane u Nevesinju.
Jedan od zaključaka je i da se traži izmijena Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije tako što bi više novca od naknada za korištenje hidroakumulacionih objekata ostajalo lokalnim zajednicama. Prema riječima načelnika opštine Istočni Mostar Radovana Palavestre, prijedlog je da se ova stopa poveća i da dodatni prihod bude raspodijeljen nerazvijenim opštinama.

Na današnjoj sjednici usvojen je izvještaj o radu Saveza opština u prošloj godini, a razgovarano je i o Nacrtu budžeta Saveza za 2015. godinu. Osmomjesečno predsjedavanje Izvšnim savjetom od načelnika opštine Istočni Mostar Radovana Palavestre prezeo je načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović.

Na narednoj sjednici Izrvšnog savjeta načelnici će se izjasniti o inicijativi za potpisivanje povelje o bratimljenju regije istočne Hercegovine i Jaroslavske oblasti u Ruskoj federaciji.

 

Izvor: Radio Nevesinje