Satirični tekst Harisa Jusufovića, preuzet sa portala Buka.

 

1. Obavijestiti sve međunarodne institucije, a posebno Međunarodni sud u Hagu, da je predsjednik vlade NR Crne Gore Blažo Jovanović podlo i mučki napio predsjednika vlade NR Bosne i Hercegovine Đuru Pucara Starog 1947. godine, te je naš Đuro Pucar tako pijan ko crna zemlja potpisao da teritorija Sutorine, sa 7 km izlaska na Jadransko more, pripadne Crnoj Gori.

Navesti da postoje i određene sumnje da je agentica crnogorske OZNE učestvovala u toj otimačini sjedeći nesretnom Pucaru u krilu i šapćući mu na uho najbestidnije riječi. Dok je ujutru Đuro Pucar mahmurao i dozivao majku, iz jako dobro poznatih razloga svakom muškarcu kad zaglavi u kafani, lukavi Crnogorci su već bili u Sarajevu i sa Đurinim potpisom odnijeli svu arhivu i dokumentaciju o Sutorini u Titograd.

2. Ne čekati međunarodnu pravdu jer je ona spora, nego izvršiti invaziju Sutorine sa ona dva poluraspadnuta vojna helikoptera. Obavezno prekinuti saobraćaj na međunarodnoj magistrali Dubrovnik-Herceg Novi i pojasniti ponaosob svakom stranom turisti da ne može proći dalje jer je ovo vijekovna bosanska teritorija, a to potkrijepiti pokazivanjem istorijske karte BiH sa Berlinskog kongresa 1878. godine.

Hitno sazvati sjednicu Parlamenta BiH i izvršiti aneksiju Sutorine. Radi mira u kući Sutorina treba da postane Distrikt kao Brčko, što znači da ne ulazi ni u sastav RS-a, ni FBiH.

3. Formirati lokalnu (čitaj kvinslingšku) vladu u Distriktu Sutorini prema crnogorskom popisu iz 2011. U tu vladu treba da uđu svi koji se nisu izjasnili Crnogorcima u Sutorini. Što znači svih 11 ljudi: 4 Srbina, 3 Bošnjaka, 3 Hrvata i 1 Jugosloven. Ovom Jugoslovenu dati ministarstvo bez portfelja i držati ga na oku. Sa njima nikad ne znaš na čemu si. Ostalih 200-tinjak Crnogoraca u Sutorini sa popisa iz 2011. obavijestiti da mogu nastaviti normalan život kao i do sada, ali će biti građani drugog reda u svojoj novoj domovini, jer normalno svako ko nije Bošnjak, Srbin i Hrvat u BiH je građanin drugog reda.

4. Nacionalizovati sve hotele i vile na toj obali mora od 7 km, koje se nalaze u vlasništvu Rusa ili drugih stranaca. Pri podjeli tih luksuznih dobara prednost imaju građani BiH koji se nisu uspjeli obogatiti u tajkunskoj pljački i privatizaciji koja je zadesila njihovu zemlju.

5. Nastaviti održavati dobrosusjedske odnose sa Crnom Gorom, kao da se ništa nije desilo.