Prosečna zarada ovog januara biće za čak 30 odsto veća i iznosiće oko 58.000 dinara, pre svega zahvaljujući povećanom novčanom prilivu iz česnica u domaćinstvima širom Srbije.

Prema predviđanjima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u januaru ćemo u proseku živeti znatno bolje nego prethodnih meseci.

– Osim poboljšanog životnog standarda, kao posledice uvećane količine novca u prometu, za očekivati je i da će česnice uticati i na kurs evra u tekućem mesecu – stoji u saopštenju RZS-a.

Ovakvu prognozu RZS bazira na podacima koji pokazuju da je priliv deviznih doznaka iz inostranstva preko česnica znatno uvećan i da bi to moglo da utiče na stabilizaciju kursa evra i pad njegove vrednosti.

– Veliki broj naših građana iz inostranstva, a koji praznike provode u Srbiji, u česnice su stavljali strane valute, prvenstven evro i dolar, tako da u narednom periodu možemo očekivati depresijacija tih valuta. Stabilizacija kursa dinara bi bila još ubedljivija da nije zabeleženo dosta slučajeva u kojima su ljudi greškom progutali kovanice zajedno sa hlebom, ali je procenat takvih znatno manji nego u istom periodu prošle godine – ocenjeno je u RZS-u.

Iako će građani u januaru osetiti boljitak, analitičari ipak tvrde da model rasta standarda pomoću česnica nije održiv na duži rok, jer bi posle izvesnog vremena ulaganje u pripremu česnica znatno nadmašilo iznos koji se iz njih dobije, te bi većina građana u kućnim budžetima počela da beleži gubitke.

Nenad Milosavljević

Tekst preuzet sa satiričnog portala  njuz.net