Koordinacioni regionalni odbor Boračke organizacije Republike Srpske istočne Hercegovine izdao je saopštenje povodom Mitrovdana – Krsne slave BORS-a. Saopštenje koje je stiglo na našu adresu prenosimo u cjelosti:

“BORS svoju Krsnu slavu proslavlja na Svetog Dimitrija-Mitrovdan. Junačka odbrana Hercegovine od strane Hercegovačkog korpusa je nadamo se svima poznata. Na Mitrovdan kada su najveće borbe bile u rejonu koji je pokrivala Nevesinjska brigada, kada su, u dva navrata 1992. i 1994. godine pale velike žrtve koje će ostati upamćene u srpskom narodu kao Mitrovdanske bitke.Tih nesrećnih dana nije branjeno Nevesinje, nije branjena Hercegovina, branjena je Republika Srpska i odbranjena.

Cijena te odbrane je bila skupa, plaćena je krvlju, plaćena je onako kako ne bi poželjeli više nikom da je plaća. Ta cjena je plaćena upravo da danas imamo svoju zemlju Hercegovinu i to nije prvi put da je krvlju natapamo. Natapali su je i mnogi prije nas. Ova zemlja je preskupa i svi trebaju znati da nije na prodaju.

Sveti Dimitrije – Mitrovdan se u Nevesinju slavi i kao Dan opštine, a taj dan je odabran upravo u čast onih koji će u toj opštini vječno živjeti.Taj dan se obilježavaju i Mitrovdanske bitke kao značajan datum.

Tačno je da BORS ne može uticati na proslavu Dana opštine Nevesinje i ne želi da utiče jer postoje opštinske institucije koje određuju kako i šta da rade. Njih je na izborima birao narod i oni su legitimni predstavnici u Skupštini. BORS poštuje legitimnu volju naroda.

Posljednja dešavanja oko dodjele Povelje opštine Nevesinje je odluka upravo onih koji su legitimno izabrani, ali ta odluka je donijela veliko nezadovoljstvo u cijeloj boračkoj populaciji.

Znamo da su odluku donijeli rukovodeći se sa onim koliki je doprinos imao neko u posleratnom razvoju opštine i cijenimo to što je urađeno. Gdje je gospodo to urađeno? U Nevesinju !!!

U onom istom Nevesinju krvlju natopljenom. Zar je vrijedniji gospodo kilometar asfalta od ljudskog života, kilometar cijevi od ljudskog života. Nagradiste li do danas sve koji su tih dana krvarili po brdima, nagradiste li sve koji su slučajno preživjeli, nagradiste li sve koji ostaše invalidi, nagradiste li majke koje su ostale zavjene u crno, supruge koje same odgojiše djecu pa je na red došao i asfalt.Gospodo na vašu sramotu riječ niste dali našem prestavniku, inače teškom ratnom vojnom invalidu pravdajući se nekim „protokolom“

Mi ćemo i ove godine dobrovoljno dati krv kao što smo je davali za našu svetu Hercegovinu.

Kordicionalni odbor BORS-a Istočne Hercegovine izražava veliko nezadovoljstvo vašom odlukom i potpuno se slaže sa populacijom koju predstavlja i donosi sljedeći zaključak.

Sazvati vanrednu sjednicu predsjedništva BORS na kojoj bi se analizirala situacija oko proslave Krsne Slave i donijeti odluku o obilježavanju iste u narednom periodu gdje nam mjesto, protokol i sve ostalo ne bi određivali političari već mi sami jer je to naša krsna slava.

Smatramo da lomljenjem slavskog kolača i paljenjem svijeće našoj stradaloj braći više vrijedi od 20 dešavanja koje nam drugi odrede koliko god to bilo bolno. Gospodo vi koji se bavite politikom pa ga bili pozicija ili opozicija i koji od iste živite bolje od većine onih koji su svoju mladost proveli u rovu ili onih koji su odrasli bez stuba porodice bićete pozvani i ponašati se kao i svaki gost.

Naravno politička prepucavanja nećemo dozvoliti nikome preko naših leđa jer na kraju svi ste imali šansu, a nas je u Hercegovini svaki dan manje i manje.

Treba li i za to nekoga odlikovati???

Ako neko da svoj doprinos da se u Hercegovini ostaje umjesto odlazi rado ćemo vam dati svoje mišljenje mi koji smo je branili i odbranili i rado ćemo ga predložiti za najveća odlikovanja. Nažalost mi takvog još ne vidimo!

Poštovana gospodo u jeku najvećih napada naša vojska je pjevala i ginula a danas živimo i plačemo nad vašim odlukama.”

ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU

KOORDINACIONI REGIONALNI ODBOR BORS ISTOČNE HERCEGOVINE

 

HP, novembar 2019.