Четврти међународни “Шантићев фестивал дјеце пјесника”, поводом обиљежавања годишњице смрти пјесника Алексе Шантића, биће одржан сутра и у четвртак у Мостару, у организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета”.

Генерални секретар СПКД “Просвјета” Мостар Горан Косанић каже да Фестивал пуно значи за цијели град и да ће млади људи својом поезијом и дружењем оживјети Мостар.

“Желимо да Фестивал постане препознатљив културни догађај, не само у Мостару, већ и шире и да буде на пуном већем нивоу”, рекао је Косанић Срни.

Према његовим ријечима, на Фестивалу ће учествовати 21 млади пјесник, од тога шесторо из Мостара, те 15 младих пјесника из држава бивше Југославије. Стручни жири је од 1.000 пристиглих радова одабрао 21 финалисту.

“Поносни смо на то што пјесници долазе из различитих крајева, па тако имамо пјеснике из Македоније, Хрватске, Подгорице, Котора, Живиница, Невесиња и Мостара”, навео је Косанић.

“Шантићев фестивал дјеце пјесника” почиње сутра школским часом о животу Алексе Шантића, а току дводневне манифестације предвиђен је веома богат програм.

Завршна церемонија биће одржана 2. фебруара у Центру за културу са почетком у 18.00 часова.

“Шантићев фестивал дјеце пјесника” један је од најважнијих дјечијих фестивала те врсте у регији и важно мјесто сусрета најмлађих талената.

Бројни финалисти претходних година објавили су књиге, док фестивал служи као подстицај да још већи број младих почне да пише поезију.

Извор: Срна