All-focus

Učenici Ugostiteljske škole u ovoj školskoj godini praktičnu nastavu obavljaju u nekoliko trebinjskih ugostiteljskih objekata, a jedan ugostitelj je odlučio da, po prvi put u Hercegovini, stipendira budućeg kuvara.

Vlasnik poznatog trebinjskog restorana Jugoslav Deretić stipendira Aćima Šarenca, učenika drugog razreda Ugostiteljske škole, smjer Kuvar. U Centru srednjih škola navode da je ovo najpozitivniji primjer dualnog obrazovanja učenika koji pohađaju stručne škole u ovom dijelu Srpske.

– Veoma sam zadovoljan i ovo mi je satisfakcija za dalje napredovanje. Naučio sam dosta zanimljivih stvari u restoranu, poput kreacija različitih jela, dekoracija i slično – kaže Aćim.

Navodi da je oduvijek želio da bude kuvar, jer je to kreativan i siguran posao.

– Na taj način upoznajete nove ljude, imate šansu da putujete i probate jela različitih kultura i nacija. Interesantan je i siguran posao, jer kako su mi stariji govorili: „Narod će uvijek jesti“ – ističe Aćim.

Praksa

Dodaje da se nada da će mu ovo zanimanje pružiti šansu da jednog dana pokrene i sopstveni posao.

Jugoslav Deretić kaže da se odlučio da stipendira učenika koji je u njegovom restoranu na praksi, jer je vidio da je momak radan i da ima afiniteta za kulinarstvo.

– Razgovarao sam i sa Aćimovim roditeljima i oni su se složili. Mislim da nisam pogriješio i da ću imati dobrog radnika – ističe Deretić.

 

 

 

On navodi da stipendiranje učenika od strane poslodavca nije nikakvo otkriće, jer je toga bilo u nekim prošlim vremenima, ali se, nažalost, zaboravilo.

Nastavnik praktične nastave u Ugostiteljskoj školi u Trebinju Strahinja Vuković kaže da budućim kuvarima i konobarima mnogo znači što obilaze trebinjske restorane, hotele, motele i u njima obavljaju praksu.

– Na ovaj način po prvi put stiču iskustvo na terenu, a imaju šansu da za svoj rad budu i plaćeni – ističe Vuković.

Obostrana dobit

Prema riječima Nedjeljke Ilijić, v.d. direktorke Centra srednjih škola, u okviru koje radi i Ugostiteljska škola, primjer dobre prakse u Trebinju, gdje poslodavac stipendira budućeg kuvara, je obostrana dobit.

– Imamo trend odliva velikog broja ugostitelja u posljednje vrijeme u susjedne zemlje. Poslodavci na ovaj način zadržavaju radnike na ovim prostorima i pomažu mladim ljudima da nauče svoj posao. Ovaj primjer bi trebao poslužiti i drugima da se tako ponašaju prema učenicima koji će raditi praksu u njihovim ugostiteljskim objektima – ističe Ilijić.

Ona dodaje da je u toku renoviranje školske kuhinje, za šta su novac obezbijedili Ambasada Švajcarske i Fondacija „Prilika plus“, a planiraju, da uz pomoć gradske uprave, otvore i školski restoran.

U narednoj školskoj godini u Centru srednjih škola biće upisano jedno kombinovano odjeljenje kuvar-konobar trećeg stepena obrazovanja.

Za praksu 12 ugovora

Tehnička škola u Trebinju potpisala je 12 ugovora za obavljanje prakse s trebinjskim poslodavcima, a budući automehaničari praktičnu nastavu obavljaju u šest automehaničarskih radionica.

Darko Krunić, direktor škole, kaže da se na ovaj način učenici obučavaju za rad prema potrebama tržišta, a ne uče praksu iz udžbenika starih 20 godina. U narednoj školskoj godini u ovoj školi biće upisano kombinovano odjeljenje mehaničar-automehaničar.

Dubravka Čolović

Izvor: Srpskainfo.com