U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u toku je posljednja faza prve potencijalne vakcine protiv novog tipa koronavirusa (COVID-19), a koja se već počela testirati na ljudima.

U istraživanju objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine navodi se kako vakcina, razvijena u saradnji američke farmaceutske kompanije Moderna i Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koja je već testirana na 45 dobrovoljaca, obećava da može pružiti imunitet na koronavirus.

Navodi se kako je primjećeno da su u krvi osoba koje su primile vakcinu razvijena antitijela koja uništavaju koronavirus, u onoj mjeri koliko su prisutna i kod osoba koje su se oporavile od COVID-19.

Primijećeno je da vakcina nije imala ozbiljnih nuspojava, ali više od polovine učesnika u testiraju pokazalo je simptome nalik gripi, što je bilo slično drugim simptomima vakcine poput umora, glavobolje, povišene temperature, no ništa neuobičajeno.

Završna faza rada na potencijalnoj vakcini COVID-19 počet će 27. jula, a vakcina će se testirati na 30.000 ljudi, što je ujedno i do sada najveće istraživanje na vakcini COVID-19.
U prvoj fazi vakcina je testirana na mladim osobama, dok će u posljednjoj fazi biti testirana na starijim, odnosno osobama s hroničnim oboljenjima.

 

 

 

Izvor: N1