Mala dragačevska varoš za desetak dana postaće – centar sveta, jer će se u nju sliti nekoliko stotina hiljada ljudi sa svih kontinenata. Ljubitelji zvuka srpske trube iz ruku najboljih kapelnika trubačkih orkestara, okupiće se u Guči od 3. do 9. avgusta, u vreme kada će trajati najveća trubačka fešta na planeti – Dragačevski sabor trubača.

 

Domaćini vele da je sve spremno da se ugoste saboraši – zategnute su i uštirkane posteljine, hladi se šljivovica, nabavljaju se kupus i meso za dragačevski specijalitet, a po okolnim selima se “merkaju” jaganjci i prasići za pečenje sa ražnja.

U samoj varošici na raspolaganju je oko 3.000 kreveta, od čega je tek oko 400 kategorisanih. U mestima, koja se nalaze u okolini Guče – Kotraži, Rtima, Turici i Viči…, žitelji se raduju Saboru, jer će im doneti dobru zaradu od prenoćišta. Od ove godine saboraše dočekuje i hotel “Nordik Guča” u potpuno novom ruhu, jer su Norvežani kupili ovaj hotel i renovirali ga, pa sada ima 11 kreveta i četiri apartmana.

Rezervacije pristižu svakoga dana, a ponajviše iz Slovenije, Francuske i Italije

Slobodnih ležajeva ima još, tako da svi oni koji žele da dođu na Sabor mogu da računaju na smeštaj – rekao nam je Vukašin Dramlić, direktor Turističke organizacije Dragačeva. – Pustili smo u rad i android aplikaciju Sabora trubača, gde će gosti moći da se upoznaju sa svim važnim informacijama, a uradili smo i novu turističku kartu Guče i Dragačeva po ugledu na svetske turističke destinacije. U vreme trajanja Sabora na više mesta biće naši info pultovi, kao i prodajna mesta zvaničnih suvenira.

Cene smeštaja u samoj Guči kreću se od 20 do 25 evra, u zavisnosti od blizine centru varošice, kao i od kategorizacije. U okolini dragačevske prestonice ležaj se može naći po ceni od 15 evra, a za noćenje sa doručkom treba doplatiti još pet evra.

Ove godine ćemo imati i zvaničan kamp Sabora, koji je uređen po uzoru na najveće festivale na planeti. Noćenje je 700 dinara, a mesta ima za oko 2.000 ljudi. U kampu postoji obezbeđenje, toaleti, tuševi, kafić i internet. Za ovaj vid smeštaja postoji interesovanje kod Francuza, Italijana i Poljaka.

Saboraše će u Guči, u ugostiteljskim objektima, kao i pod šatrama dočekati cene slične proišlogodišnjim. Cenovnici se još kriju, čeka se samo otvaranje, ali šapuće se da će jagnjeće pečenje koštati od 1.200 do 1.600, praseće oko 1.000, porcija kupusa od 250 do 350 dinara, rakija je 70, kafa 50, sokovi 150, a pivo od 150 do 200 dinara. Ove cene, međutim, važiće samo prva tri dana, dok će kasnije, kada se očekuje najveća poseta, ići na gore.

Ono što raduje je da su svi programski sadržaji, uključujući i koncerte Gorana Bregovića i “Balkanike”, kao i majstora trube Dejana Petrovića, Dejana Jevđića, Dejana Lazarevića i Bobana Markovića – besplatni. Ipak, svi posetioci Sabora moraće da plate propusnice za svoje automobile, koje koštaju 1.000, a za autobuse 3.000 dinara za sve dane Sabora.

DOMAĆIN

Saborski odbor odlučio je da domaćin ovogodišnjeg Sabora u Guči bude Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog okruga, koji je bio predsednik opštine Lučani i Saborskog odbora od 2004. do 2012. godine.

SMEŠTAJ ZA TRUBAČE

Ove godine će, kako saznajemo, započeti nadogradnja motela “AS” u Guči, i to za potrebe smeštaja trubača tokom Sabora. Od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Guča je dobila početnih 20 miliona dinara za ovu namenu, što je posebno obradovale kapelnike orkestara.

– Trubači, koji su proslavili Guču i Sabor, moraju da imaju adekvatan, pristojan smeštaj, a ne kao do sada da spavaju po školama, ili u nekim neuslovnim prostorijama – rekao nam je majstor trube Dejan Jevđić iz Požege, koji je trostruki dobitnik “Zlatne trube”, nagrade “Večernjih novosti”.

 

Izvor: Večernje novosti