Izvor: Daily Mail/B92.com

Šaljivdžija Lukas Novi iz Brna u Češkoj tvrdi da mu njegova pastafarijanska vjera nalaže da stalno nosi cediljku na glavi.

Zvaničnici su zaključili da bi mu odbijanje zahtjeva da se tako slika za ličnu kartu bilo kršenje prava na vjeroispovest.

Predstavnik Gradskog vijeća za odnose s javnošću Pavel Zara objašnjava: “Njegov zahtjev je u skladu sa zakonima Češke prema kojim je dozvoljeno nositi predmete na glavi iz religijskih ili medicinskih razloga, ukoliko ne sakrivaju lice”.

Novi tvrdi da je član Crkve letećeg špageti monstruma čija je “jedina dogma odbijanje svake dogme”.

Članovi kažu da vjeruju da je nevidljivi vanzemaljac od špageta i ćufti stvorio univerzum poslije “teškog pijanstva”.

Njegov “kolega” pastafarijanac Niko Alm dobio je slučaj u Austriji kada su zvaničnici odbili da ga fotografišu za vozačku dozvolu sa cjediljkom na glavi.

Almu je za tu borbu bilo potrebno tri godine.

Ova “religija” nastala je kao odgovor na pritisak u američkim školama da se uvede kreacionistička teorija, kao alternativa prirodnoj selekciji i evoluciji.

Teorija zagovara da je život morao nastati uz pomoć natprirodne sile.

Crkva letećeg špageti monstruma pisala je školi u Kanzasu tražeći da đaci uče pastafarijansku verziju kreacionizma ravnopravno sa hrišćanskim učenjem.

Riječ o ovom potezu brzo se proširila svetom, a pastafarijanci sada imaju mnogo pristalica, uglavnom u univerzitetskim kampusima.

Pastafarijanci slave svaki petak kao sveti dan, a pirate smatraju “apsolutno božanskim bićima”.