Ruska vakcina protiv virusa korona “Sputnjik pet” biće različita za djecu i odrasle, saopštio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” Aleksandar Butenko.

  • Biće dvije kategorije vakcine: za odrasle i za djecu. Za djecu će biti blaža i izazivaće manje reakcija. Djeca imaju manju tjelesnu težinu nego odrasli i zbog toga će primati manju dozu. Pritom, imuni sistem djeteta nije toliko razvijen kao kod odraslih – rekao je Butenko.

On je objasnio da sve vakcine imaju gradacije – za djecu i za odrasle, te najavio da će se “dječijom” vakcinom baviti nakon završetka faze masovnog testiranja na odraslima, odnosno osobama starijim od 18 godina, prenosi “Sputnjik”.

Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je juče da je prva količina vakcine “Sputnjik pet”, koju je proizveo naučni centar “Gamaleja”, pušten u civilni promet.

U saopštenju je navedeno da je prva količina ove vakcine prošla potrebne kontrole kvaliteta u laboratorijama ruske službe za nadzor u zdravstvu “Roszdravnadzora”, te da se uskoro očekuju isporuke vakcina u ruske regione.

Direktor centra “Gamaleja” Aleksandar Gincburg rekao je da je planirano da se do ljeta 2021. godine većina stanovništva Rusije vakciniše protiv virusa korona.

On je precizirao da je potrebno vakcinisati dvije trećine stanovništva da bi situacija bila pod kontrolom, odnosno 70 do 75 miliona ljudi.

Gincburg je rekao da godinu dana sve laboratorije mogu proizvesti 80 miliona vakcina, što će omogućiti da se prekine nekontrolisano širenje infekcije.

Rusija je 11. avgusta registrovala prvu u svijetu vakcinu protiv virusa korona, koju je razvio institut “Gamaleja”.

Izvor: RTRS