Ruska vakcina protiv kovida 19 “Sputnjik pet” izazvala je u ranim fazama odgovor antitijela kod svih učesnika testiranja, navodi se u rezultatima objavljenim danas u medicinskom časopisu “Lanset”.

  • Rezultati dva ispitivanja obavljena tokom juna i jula u kojima je učestvovalo 76 ljudi pokazuju da 100 odsto učesnika razvija antitijela na novi virus korona i da nema ozbiljnih nuspojava – piše “Lanset”

Prema navodima “Lanseta”, dva testa koja su trajala po 42 dana i sa po 38 zdravih odraslih osoba nisu pokazala ozbiljne prateće nuspojave među učesnicima i potvrđeno je da je primijećen odgovor antitijela.

Magazin piše da je neophodno obaviti veća ispitivanja uz placebo poređenja, te dalje pratiti kako bi se ustanovila dugotrajna zaštita i efikasnost vakcine za sprečavanje obolijevanja od kovida 19.

Vakcina je dobila ime “Sputnjik pet” u znak poštovanja prema prvom satelitu na svijetu koji je lansirao SSSR.

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Кiril Dimitrijev rekao je da su, nakon objavljivanja rezultata u “Lansetu”, dati svi odgovori na pitanja koja je Zapad postavljao u protekle tri sedmice, sa jasnim ciljem da umanji važnost vakcine.

Dimitrijev je naglasio da je vrijeme da Moskva počne da postavlja pitanja o nekim “zapadnim vakcinama”.

On je dodao da se još najmanje 3.000 osoba prijavilo za obimnije testiranje vakcine koje je počelo prošle sedmice i da preliminarne rezultate treba očekivati u oktobru ili novembru.

Izvor: RTRS