Ruski zvaničnici preduzeli su još jedan bitan korak u sprečavanju trovanja svojih sunarodnika raznoraznom hranom koja sadrži genetski modifikovane organizme (GMO) .

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je jedan od prioriteta njegove vlade da poveća proizvodnju domaće hrane za rusko tržište, što je naišlo na odobravanje javnosti, pokazuju ankete. Rusija je već zabranila uvoz australijske govedine, reagujući tako na odluku Kambere da podrži sankcije protiv ruskih zvaničnika, prenose ruski mediji.

Uz uverenje da je “revolucija farmerki i žvakaćih guma” već prošla, šef Instituta za probleme globalizacije i doktor ekonomije, Mihail Deljagin, predložio je zatvaranje “Mekdonalds” restorana i zabranu prodaje hamburgera.

“Proizvodnja i prodaja Koka-kole, Pepsi-kole i jela u ‘Mekdonaldsu’, kao i slične američke brze hrane, štetna je po zdravlje i trebalo bi da bude zabranjena iz higijenskih razloga”, naveo je Deljagin.

Čečenski lider, Ramzan Kadirov, pridružio se javnoj inicijativi za proizvodnju i potrošnju domaće hrane, umesto “sira sa Novog Zelanda i mesnih prerađevina iz vojnih skladišta u Južnoj Americi”.

“Rođeni smo u velikoj državi. Došlo je vreme da umom, srcem i dušom to shvatimo i prihvatimo, i da se ne osvrćemo na Stejt department i Brisel. Rusi će konačno upoznati ukus hleba i mesa”, kazao je Kadirov.

Medijske ankete pokazale su da je čak 81 posto građana Rusije, koji pripadaju mlađim generacijama, uvereno da se može živeti bez “ukrajinskih bombona i poljskog krompira”, odnosno od sopstvene prehrambene industrije.

Kako do sada stoje stvari, zabrana “Mekdonaldsa” u Rusiji desiće se veoma ubrzo.

Izvor: Novosti RS