Šta biste rekli kada bi vas prijatelji pozvali na put od Londona do Njujorka – automobilom?

 

Vjerovatno biste pomislili da se šali, ali ako je vjerovati Ruskim željeznicama, riječ je vrlo vjerovatnoj situaciji.

Naime, prema pisanju The Sibirian Timesa, a koje prenosi CNN, predsjednik Ruskih željeznica Vladimir Jakunin predložio je plan izgradnje transsibirskog autoputa.

Planirana ruta bi išla od Londona na zapadu Evrope preko Moskve i Sibira, zatim preko Beringova mora do Aljaske i nastavljala do Njujorka na istočnoj obali Sedinjenih Američkih Država.

Ambiciozni predlog predstavljen je na sastanku Ruske akademije nauka u Moskvi.

Nazvan Trans-Evroazijski razvojni prsten, projekat donosi izgradnju velike putne saobraćajnice koja bi išla uz postojeću transsibirsku željeznicu, koja će biti obnovljena, kao i uz naftovode i plinovode.

“Ovo je međudržavni i međucivilizacijski projekat koji će predstavljati budućnost svijeta s naprednim tehnologijama”, rekao je Jakunin.

Saobraćajnica bi išla preko cijele Rusije povezujući postojeće putne sastave na zapadu Evrope i Aziju.

Inače, udaljenost između ruske istočne i zapadne granice je oko 10.000 kilometara.

Jakunin navodi kako će put spojiti Rusiju sa Severnom Amerikom preko ruskog dalekoistočnog Čukotskog autonomnog okruga, preći Beringov prolaz a zatim ‘prizemljiti’ u Aljasci u gradu Nomeu, poznatom po trkama psećih sanki Iditarod.

Još uvijek nije poznato kako bi put trbao da preskoči more između dva kontinenta, ali za sada su otvorene sve opcije – od trajekta do tunela.

Najmanja udaljenost između Aljaske i Rusije iznosi 88 kilometara.

Ukupna dužina planiranog transsibirskog autoputa, od Londona do Aljaske, iznosila bi 12,978 kilometara, a ako se infrastruktura izgradi do samog kraja, do Njujorka bi udaljenost bila 20,777 kilometara.

Procjenjuje se kako bi cijena ovog spektakularnog projekta bila jednako spektakularna – više bilijardi dolara.