Нема великих захтјева у односу на земљишта и отпорна је на ниске температуре

РУКОЛА је код нас мање познато лиснато поврће које се посљедњих година све више користи за припремање укусних и пикантних салата. То је једногодишња зељаста биљка чији листови имају горак укус. Спада у групу љековитог поврћа и стимулативно дјелује на желудац и цријева. Листови садрже витамин Ц (100 до 200 мг/100 г), минералне материје и влакна.

За руколу се каже да је скромна биљка. Нема великих захтјева у односу на земљишта и отпорна је на ниске температуре. Добро подноси сушу и осунчане терене, а може се гајити и на вјетровитим теренима. Зато се може производити током цијеле године.

Rezultat slika za рукола

Агротехника, такође, није захтјевна. Основну обраду треба урадити на дубини од 20 цм. Пошто се производи директном сјетвом, захтјева квалитетну површинску обраду. Врло ситно сјеме се сије сукцесивно, а сјетва почиње у марту и траје до октобра. Међуредни размак је од 20 до 30 цм, а у реду 3 до 5 цм на дубини од око 1 цм. За један хектар потребно је до два килограма сјемена. Њега усјева се састоји од међуредне обраде и наводњавања. Не трпи веће штете од болести и штеточина.

Листови се могу брати након 40 дана од сјетве, када је розета лијепо формирана. На квадратни метар принос је до два килограма.

 

Извор: Вечерње новости