Vozači oprez! Novi radari se očekuju i u Hercegovini narednih dana.

Jaka kiša, sibirska hladnoća ili paklena vrućina više nisu prepreka za policajce u RS da kontrolišu da li su se vozači ogriješili o zakon, jer im novi radari, koje su nedavno zadužili, omogućavaju kontrole i u takvim uslovima.

 

 

Riječ je o modernim uređajima koji mogu da rade u ručnom modu, ali i automatski – na način da ih tokom pljuska saobraćajac podesi, te ostavi na stalku i sjedne u vozilo, odakle posmatra kako sam bilježi prekršaje.

Radari pored vlastite, imaju i eksternu memoriju, u vidu memorijske kartice, pa kada zabilježe prekršaje, odnose se u policijske prostorije, gdje se potom pohranjuju na računar, a zatim slijedi obrada načinjenih fotografija, te obrada prekršaja i procesuiranje vozača.

O kakvim se spravama radi, svjedoči i podatak da mogu da bilježe i video-zapise kvalitetne rezulucije, tako da je na snimcima moguće vidjeti čak i lica vozača.

U to se juče uvjerila ekipa “Nezavisnih”, koja je u Banjaluci s policajcima Sašom Ratkovićem i Goranom Sumonjom “testirala” rad uređaja višestruke funkcionalnosti. Prioritet je, dakle, brzina, ali ove sprave imaju i druge mogućnosti.

Iako je, bar do sada, među vozačima prevladavalo mišljenje da ovi uređaji isključivo mjere eventualno prekoračenje brzine, oni mogu da zabilježe i da li je vozač, na primjer, pričao mobilnim telefonom ili da li je vezao pojas.

Dakle, ako vas sistem “upeca”, možete da se pozdravite s izgovorima kao što je: “Ne, nisam pričao telefonom, učinilo vam se.”

Štaviše, i na raskrsnici ovakav radar može da se ostavi i zabilježiće da li je vozilo prošlo kroz crveno svjetlo na semaforu.

Sačinjene zapise, koji, pored slike, obuhvataju i lokaciju, ali i datum i vrijeme kad je prekršaj načinjen te slične podatke, nemoguće je obrisati, i time je smanjena mogućnost zloupotreba.

“Možete da podesite čak i da uređaj snima samo teretna vozila ili pak da mjeri razmak između automobila”, pojasnio nam je Ratković, koji potvrđuje da je riječ o visokoj rezoluciji fotografija kada ih prebace na računar. Njegov kolega Sumonja takođe ističe da je riječ o kvalitetnim i višefunkcionalnim uređajima, te dodaje da je opremljenost policije veoma bitna za efikasno obavljanje zadataka.

Policajci iz RS su se, podsjetimo, nedavno “naoružali” sa 16 novih radarskih mobilnih sistema za mjerenje vozila na području koje pokriva MUP RS.

Nabavljeno je 15 laserskih uređaja i veliki “dual retfleks” radar najnovije generacije, koji može da mjeri brzinu u šest saobraćajnih traka, a osnovni cilj njegove nabavke je kontrola saobraćaja na mjestima na kojima nije moguće da policajac bezbjedno zaustavi vozilo.

Mobilni radari su samo jedna u nizu preventivnih mjera jer zvanični podaci pokazuju da je prekoračenje brzine uzrok čak 60 odsto saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama.

Brojke

16 novih radarskih mobilnih sistema dobili policajci u RS

60 odsto saobraćajnih nesreća s poginulima izazvala je brzina

 

Izvor: Nezavisne novine