Zadaci sa računskim operacijama, padeži, glagoli i ostale gramatičke začkoljice svi učenici devetih razreda u RS rješavaće 18. i 19. aprila, kada će biti održano eksperimentalno vrednovanje njihovih postignuća iz matematike i srpskog jezika.

 

 

Zbirke zadataka koji će biti u testovima dostavljene su još 1. februara svim školama i objavljene na njihovim sajtovima kako bi đaci imali dovoljno vremena da se pripreme i nauče gradivo koje ranije možda nisu savladali.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da je ove godine prvi put svih 187 osnovnih škola obuhvaćeno eksperimentalnim vrednovanjem učeničkih postignuća.

– Već smo formirali regionalne komisije i održali sastanke sa članovima tih komisija kako bismo utvrdili neophodne detalje, a planiramo organizovati i obuku nastavnika koji će pregledati testove – rekao je Damjanović.

Cilj eksperimentalnog testiranja, kako ističe Damjanović, je uvođenje male mature koja je u školskoj 2017/18. godini predviđena i Strategijom razvoja obrazovanja RS.

– Sve ovo što radimo su u stvari pripreme učenika i nastavnika za uvođenje male mature, kako bismo ih detaljno upoznali sa procedurama – kazao je Damjanović.

On ističe da su od izuzetnog značaja ovakvi vidovi testiranja.

– Osim pripreme za malu maturu, testovi će poslužiti i za vrednovanje zaključnih ocjena koje učenici imaju. Ranijih godina bilo je značajnih odstupanja, jer su ocjene u svjedočanstvima bile mnogo veće od onih koje su dobili na testovima – istakao je Damjanović.

Polaganje prijemnog ispita prilikom upisa u srednje škole u RS je ukinuto još u školskoj 2001/02. godini. Stručnjaci već odavno upozoravaju da je potrebno uvođenje male mature, koja bi iskristalisala ko koliko znanja posjeduje i ko su najbolji učenici za gimnaziju ili neke druge škole, što sada nije slučaj, jer se u pojedinim školama “štancaju” odlikaši.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović smatra da će mala matura podstaći djecu da uče više i redovnije.

– Svi će morati više raditi i učiti, mala matura će jasnije pokazati i koliko su učenici potkovani znanjem – kaže Mišljenović.

Da je mala matura pozitivna inicijativa smatra i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Laktaša, Srpca, Prnjavora i Gradiške Radoslav Savanović.

– Moramo djecu od malih nogu naviknuti da se njihovo znanje vrednuje i provjerava i da od toga zavisi slijed životnih aktivnosti – poručuju iz ovog aktiva.

Standardi

Predrag Damjanović kaže da testovima žele pokazati nastavnicima i đacima da postoji drugačiji vid ocjenjivanja od onog koji je svakodnevno prisutan u školama.

– Riječ je o testovima i standardima koji se koriste u međunarodnim testiranjima. Pošto je još riječ o eksperimentalnoj provjeri, nisu nam toliko značajni rezultati, već da naviknemo učenike i nastavnike na ovaj vid provjere znanja – kazao je Damjanović.

Broj škola obuhvaćenih testiranjem

2013.     20

2014.     29

2015.     83

2016.    187

 

Izvor: Glas Srpske