Program predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u školu, koja prethodno nisu išla u vrtiće niti pohađala neki od predškolskih programa, danas počinje u 38 predškolskih ustanova i 37 osnovnih škola u Srpskoj.
Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović rekla je Srni da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa 300.000 KM sufinansira organizaciju ovog programa, tako što pokriva troškove vaspitača, didaktičkog materijala i radne knjige za program, dok ishranu, smještaj i zbrinjavanje djece i ostale troškove plaćaju lokalne zajednice i roditelji.

“Program će trajati tri mjeseca i to svakim radnim danom po tri časa, u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se program organizuje u predškolskim ustanovama, a tamo gdje one ne postoje, u prostorijama škola u učionicama prvog razreda, s tim da i tu program provode vaspitači.

Organizacija “Spasimo djecu” /Save the Children/ podržala je ovaj program i opremila 30 učionica osnovnih škola i organizovala obuku za vaspitače koji će biti angažovani.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je u prethodnim danima organizovalo pripremne sastanke za vaspitače koji će biti uključeni u realizaciju programa u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini i Istočnoj Ilidži.

Na sastancima su vaspitači dobili uputstva o načinu provođenja programa, planiranju i vođenju evidencije, mreži ishoda učenja, saradnji sa roditeljima, a sve s ciljem što kvalitetnijeg provođenja programa i pripreme mališana za polazak u školu u septembru.

Izvor: Srna, Foto: google.com