Organska proizvodnja u Srpskoj bazirana je uglavnom na sakupljanju i preradi ljekovitog samoniklog bilja, šumskih plodova i gljiva, a broj proizvođača koji su u ovoj vrsti proizvodnje prepoznali šansu za zaradu je svakim danom sve veći.

 

 

Rekao je ovo predsjednik novoosnovanog Udruženja organskih proizvođača RS Radovan Anđelić. Dodao je da u RS trenutno ima 15 sertifikovanih organskih proizvođača, a svi organski proizvodi sa našeg prostora izvoze se na tržište Njemačke, Francuske i Švajcarske.

– Imamo odlične potencijale za unapređenje organske proizvodnje, koji se ogledaju prvenstveno u velikim površinama neobrađenog zemljišta – rekao je Anđelić.

Dodao je da bi sve institucije, od lokalnih zajednica, preko službi Ministarstva poljoprivrede, pa do najviših republičkih instanci trebalo da rade na iznalaženju rješenja kako iskoristiti zemljište na najbolji način.

– Organska proizvodnja kod nas, pa i u čitavoj BiH, daje samo pozitivne rezultate. Godišnje izvezemo organskih proizvoda u vrijednosti 20 miliona KM – naglasio je Anđelić.

Dodao je da je zarada na organskoj proizvodnji i do 50 odsto veća od konvencionalne. Miladin Mijatović iz Zvornika već nekoliko godina ima sertifikat za organsku proizvodnju, a šumsko voće, gljive i ljekovito bilje na kojem je do sada zasnivao ovaj vid proizvodnje, našli su se na tržištu gotovo svih zemalja Evropske unije.

– Krećemo u organsku proizvodnju jagodičastog voća i povrća i tu očekujemo vrlo dobre rezultate – kazao je Mijatović.

Prema njegovim riječima, edukacija je preduslov za bavljenje ovom vrstom proizvodnje.

– Zemljište na kojem će biti organizovana organska proizvodnja najmanje tri godine ne smije biti obrađivano niti tretirano pesticidima. Pored tog zemljišta ne smije biti konvencionalne proizvodnje – pojasnio je Mijatović.

Osim toga, dodao je on, neophodno je organsko sjeme ili sadni materijal, te upotreba organskih zaštitnih sredstava. Pored sakupljanja i prerade ljekovitog bilja i šumskih plodova, u RS su organskom proizvodnjom obuhvaćene i neke žitarice. Zlatko Jokić iz Prnjavora na oko 52 hektara proizvodi crni i bijeli kukuruz, pšenicu, zob, raž i ječam.

– Ovogodišnji prinos organski proizvedenog kukuruza bio je oko 2,5 tona po hektaru, a više od 99 organski proizvedenih žitarica koristimo za ishranu stoke – rekao je Jokić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije su istakli da je organska proizvodnja u Srpskoj zastupljena na oko 300 hektara oranica.

Udruženje

S ciljem promocije organske proizvodnje i međunarodne sertifikacije, u Banjaluci je 25. novembra osnovano Udruženje organskih proizvođača RS.

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je insistiralo na osnivanju udruženja, jer nam je bio potreban partner koji predstavlja ovu grupaciju, koju ćemo podržavati u okviru redovnih mjera podrške – kazao je pomoćnik ministra Zoran Kovačević.

Organski proizvodi

Ljekovito bilje

Eterična ulja

Šumsko voće

Gljive

Žitarice

Izvor: Glas Srpske