Тренутна сачувана резерва у акумулацији Билећа, иако испод очекиваних вриједности за овај период године, даје сигурност за поуздано напајање електричном енергијом свих корисника у наступајућем сушном периоду године, потврдио је Срни извршни директор за управљање системом Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/ Александар Вујић.

Он је рекао да рад система ХЕТ-а ове године прате изразито неповољне хидролошке и енергетске прилике, са знатно нижим залихама воде и енергије у акумулацији Билећа у односу на планиране вриједности.

“Мањом мјесечном производњом, која је на нивоу 54,5 одсто биланса планиране производње, и ангажовањем агрегата само у нужним ситуацијама ублажени су негативни ефекти рада агрегата при нижим котама у ХЕ `Требиње један` и лошијег искориштења хидроенергетског потенцијала акумулације Билећа”, рекао је Вујић.

Он је подсјетио да је систем ХЕТ-а од 15. маја у редовном годишњем ремонту који се одвија према утврђеној динамици, усаглашеној са Електропривредом Републике Српске.

“Тренутно су расположива два агрегата у ХЕ `Требиње један 1`, а након 5. јуна очекујемо завршетак ремонтних активности у ХЕ `Дубровник`, те пуну расположивост система ХЕТ-а, као и у претходном периоду”, навео је Вујић.

Извор: Срна