U poplavama u Republici Srpskoj prema jučerašnjim podacima MUP-a RS stradalo je 17 osoba, a Vlada je donijela je odluku da danas bude dan žalosti na cijeloj teritoriji Srpske.

Odlukom federalne Vlade danas će i u FBiH biti dan žalosti zbog prirodne nesreće izazvane poplavama.

Stradali

Ministar unutrašnjih poslova RS i zamjenik komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije Radislav Jovičić rekao je juče da je broj smrtno stradalih u poplavama u odnosu na dan ranije povećan za jedno i da je život izgubilo ukupno 17 lica.

– Još jedno lice je na području Donjeg Žabara pronađeno mrtvo. Imamo i pet tijela koja se ne mogu dovesti u vezu s poplavama – rekao je Jovičić nakon sjednice Vlade i Štaba za vanredne situacije.

Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je da od 17 stradalih jedno lice nije nađeno, ali da postoje svjedoci da je ono stradalo u poplavama.

– Riječ je o starijim licima i vjerovatno kada je nailazio plavni talas u Doboju i kada je voda naglo porasla na tri, četiri metra visine, nisu bili u mogućnosti da se spasu – rekao je Vasić.

Jovičić je podsjetio da je Vlada proglasila vanrednu situaciju u RS i da to znači da su svi opštinski i gradski krizni štabovi podređeni republičkom štabu i da moraju da poštuju njegova naređenja.

– Na terenu je primijećen veliki broj lica i organizovanih grupa koji žele da pomognu stanovništvu, pozdravljamo to, ali postoji opasnost ako idu samoinicijativno na ugrožena područja. Veliki vodostaji su pomjerili minska polja i vjerovatno je veliki broj minsko-eksplozivnih i ubojitih sredstava pomjeren vodom u gradske sredine, da ne govorim o ruralnim sredinama. Moguće da su mine pomjerene u dobojskoj regiji nizvodno od Doboja na ulasku u Usoru, na Sprečanskoj dolini i prema Šamcu. Svako ko hoće da pomogne mora da se javi u Republički štab radi zaštite – rekao je Jovičić.

Dodao je da veliki broj građana želi da pomogne u isporuci pomoći, dodavši da je jedina adresa za to takođeRepublički štab koji će vršiti distribuciju pomoći.

– Svaka druga aktivnost biće sprečavana na terenu. Ovo je vanredna situacija i važe sasvim drugi zakoni, policija ima mnogo veća ovlašćenja i apelujem da se poštuju naredbe institucija i da građani ne nasjedaju na deiznformacije o tome da su popustili određeni nasipi, da je još jedan dio teritorije ugrožen i slične spekulacije – istakao je Jovičić i dodao da se dešava da određene krminogene grupe namjerno unose paniku među građane kako bi vršili krivična djela najavivši rigorozno postupanje prema njima.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović rekla je u nedjelju uveče da je RS preživjela i gore stvari, pa će preživjeti i katastrofalne poplave koje su je zadesile.

– Strašno je što smo izgubili ljudske živote i to je nenadoknadiv gubitak. Strašno je i što su ljudi ostali bez domova, što smo ostali bez infrastrukture, ali mi ćemo zajedno sve to ponovo izgraditi – istakla je Cvijanovićeva.

Navela je da Doboj jeste bio veliko iznenađenje za sve, ali je od ponedjeljka do četvrtka bilo vremena da se neke stvari preduzmu.

– Ne želim da kažem da bi sve što se dogodilo bilo spriječeno, ali imamo situaciju da ne možemo da komuniciramo s lokalnim strukturama u Doboju i da nismo imali dva ministra na terenu tamo ništa ne bi bilo urađeno – istakla je Cvijanovićeva.

Nastava

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete RS Radmila Pejić rekla je da od 189 centralnih osnovnih škola u RS nastava juče nije izvođena u 65 škola, kao ni u tri područna odjeljenja. Od 92 srednje škole u RS nastave nije bilo u 32. Pejićeva je rekla da se na banjalučkom Univerzitetu nastava ne izvodi budući da su studenti izrazili spremnost da se uključe u studentske radne brigade.

Nastava i ispitni rokovi na Univerzitetu u Banjaluci su pomjerni za sedam dana odlukom proširenog kolegijuma i Upravnog odbora Univerziteta u Banjaluci. Doneseno je i više odluka o načinu pružanja pomoći stanovništvu. Formiran je Štab Univerziteta za koordinaciju pružanja pomoći stanovništvu ugroženom katastrofalnim poplavama, koji će biti veza Univerziteta sa Kriznim štabom RS. Data je i preporuka da sve organizacione jedinice Univerziteta uplate po 5.000 KM na jedinstveni račun Vlade za pomoć ugroženima.

Član Republičkog štaba Vera Sajić, rekla je da je zbog puštanja sirena u Banjaluci, tek nakon poplavnog talasa u petak, isti dan smijenjena osoba odgovorna za to. Vlada RS je naredila da opštinske i regionalne deponije vrše prihvatanje svih vrsta otpada bez naknade.

Dan žalosti

– Na dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima
– Medijske kuće dužne su da prilagode svoje programske sadržaje
– Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama institucija
– Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji

Izvor: Glas Srpske