Na računu vlade Republike Srpske na kome je novac od privatizacije, ostalo je svega 9,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), odnosno 4,86 miliona evra.

 

Glavni revizor Duško Šnjegota navodi da je Vlada RS zbog krpljenja budžeta u prethodne četiri godine pozajmila 95,4 miliona maraka (48,8 miliona evra) i da taj novac u ovom trenutku ne može da vrati, prenosi portal indikator.ba.

Ono što je ostalo od prodaje Telekoma RS Vlada je proteklih godina više puta sama sebi pozajmljivala i redovno odlagala vraćanje.

Šnjegota podsjeća da do kraja godine i Fond zdravstvenog osiguranja treba da vrati 14,5 miliona KM, a da isto toliko duguje i JP Robne rezerve, a da vraćanje i ta dva duga za sada nije izvjesno.

Vlada bi trebalo da do kraja godine vrati i 17 miliona maraka potrošenih za izgradnju i opremanje bolnice u Bijeljini, jer je Ministarstvo zdravlja bilo dužno novac da vrati po realizaciji kredita sa Evropskom investicionom bankom, a to se do danas nije dogodilo.

Računu na kojem se nalaze sredstva od privatizacije duguju i privatizovana preduzeća. Rafinerija Brod, na primer, do kraja godine trebalo bi da vrati četiri miliona maraka, što će se, po tvrdnjama resornog ministra, ipak, dogoditi.

“Prema mojim saznanjima Nestro grupacija do sada nije imala problema sa izvršavanjem svojih obaveza tako da ja mislim da će i po ovom pitanju oni uredno izvršavati svoje obaveze“, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Djokić.

Da neće svi, poput rafinerije, vratiti ono što duguju uvjeravaju ekonomisti, jer je većina pozajmljenog novca nenaplativa.

Iako je većina novca sa tog namenskog računa otišla u razvojne projekte, radna mesta izgubljena u privatizaciji ipak nisu nadoknađena, a broj nezaposlenih u Srpskoj danas je gotovo isti kao i 2006. godine, navedeno je u tekstu.

 

 

Izvor: B92