U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, Svetu arhijerejsku liturgiju, povodom Dana i krsne slave Republike Srpske služio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Liturgiji i lomljenju slavskog kolača prisustvovali su predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić, republički ministri, ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković, kao i više stotina vjernika.

U okviru svečanosti obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana, u Kulturnom centru Banski dvor biće održana svečana akademija, a potom svečani prijem u zgradi Vlade Srpske, koji organizuje predsjednik Republike Milorad Dodik.

Obilježavanju Dana i krsne slave Republike Srpske prisustvovaće najviši zvaničnici Srpske, dok je iz Srbije najavljeno prisustvo premijera Ivice Dačića, ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića i ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republiku Srpsku vlast gradi za sva vremena i da ljudi koji tu žive, bez obzira na vjeru i naciju, treba da imaju slobodan i bezbjedan život.

On je istakao da Srpska želi da afirmiše svoje pravo, koje je dobila Dejtonskim sporazumom, da jača sposobnost da vlada i nosi odgovornost za odluke u vezi sa resursima kojima raspolaže.

Premijer Srpske Željka Cvijanović istakla je da je od velike važnosti da se obilježava Dan Republike i da se u budućem periodu unapređuju i njeguju sve vrijednosti Srpske.

“Treba da razumijemo da Srpska jeste mlado društvo, ali sa mnogo šansi i mogućnosti za buduće djelovanje i postojanje”, rekla je Cvijanovićeva.

 

Izvor: RTRS