У највећем иранском граду са рекордним бројем возила и „невидљивим“ семафорима и пешацима, прелазак улице је на нивоу авантуре. У Техерану вас очекује и укусна храна на све стране, али и жестоко загађење. Нема руковања са женама, које због хируршких интервенција све више личе једна на другу. Морате обићи Хомеинијев маузолеј, Музеј тепиха, видети „Морску светлост“… И, да, вреди имати на уму да тамо тероризам „не успева“!

Вожња Техераном је авантура с много стајања, у бесконачним колонама, али у „друштву“ моћних аутомобила и џипова. Ако се посетилац којим случајем нађе у северном делу града, оном где квадрат стана кошта и 10.000 долара, биће затечен количином „поршеа“, „масератија“, „ламборгинија“…

Насупрот томе је градски превоз с прилично уредним, али и солидно пуним аутобусима, у којима се, и даље, жене и мушкарци возе у одвојеним деловима, док пет линија метроа функционше беспрекорно.

Техеран је један од рекордера у свету по броју возила на улицама, што је и разлог да се око њега изгради више од 100 километара обилазница и ауто-путева, па је чак и саобраћај у самом граду организован у „три обруча“.

За онај централни потребне су одговарајуће дозволе, што значи да не може баш свако коме падне на памет да се воза по центру.

Други је обруч мало шири и ту се примењује систем пар-непар, док је трећи обруч тај са обилазницама и ту може да вози свако како хоће.

Авантура звана прелазак улице

И иначе се по граду вози како ко хоће, тачније, семафори као да не постоје, пешаци такође, па је једно од важних умећа које треба поседовати или стећи током боравка у Техерану – како прећи улицу.

То подразумева прелазак најчешће неколико трака с једне и исто толико с друге стране улице, а ваше је само да закорачите на коловоз, подигнете руку као да желите да зауставите возила која вам хрле у сусрет и онда, најбоље да зажмурите, па како буде.

Чињеница је, ипак, да се такви покушаји успешно заврше, те да за недељу дана, колико је новинарка Танјуга била у Техерану, није видела ниједан удес, нити невољу у коју је запао пешак.

Жестоко загађење и „кркљанац“, међутим, загарантовани су и не постоји поподневни или било који други шпиц, у гужву можете да западнете и после поноћи, али и у било ком делу дана и ноћи.

Хране има у невероватним количинама

Још једна карактеристика града је обиље хране, свуда, на сваком месту, успут, у ресторанима, на тезгама, на базарима, а реч је о невероватно укусној храни у којој је пуно меса, пиринча, можда најлепшег и најукуснијег на свету, поврћа и дивних зачина и све то преливено огромним количинама сока од нара и лимете.

Слаткиши нису превише по нашем укусу, али је све остало, укључујући обиље невероватних сокова и чајева, уживање за сва чула.

Алкохол је забрањен, баш као и руковање жена и мушкараца, или да вас повезе жена таксиста – ако сте мушкарац.

Такси возила су и мотори, али жене не смеју да таксирају моторима, тачније не смеју уопште да возе моторе.

За неке послове, попут оних у државним институцијама, женама је обавезна гардероба хиџаб и то „комплетан“, што подразумева двоструку мараму, црну одору и све делове тела покривене.

У осталим приликама обавезна је само марама, све друго је импровизација и све је сличније ономе што носе жене свуда у свету, уз обавезне панталоне или дугу сукњу и тунику која „покрива довољно“.

„Све жене личе једна на другу“

Све чешће је, међутим, да је испод те тунике „минић“, да су на ногама сандале, односно отворени прсти, а да је на лицу толико тога „урађено“ и измењено пластичним операцијама да вам се чини како све жене личе, а „преображај“ им је изведен по истом моделу.

Жене су, иначе, у Ирану невероватно лепе и дотеране, а мушкарци их у томе баш и не прате.

У принципу, ако желите да осетите, омиришете, окусите Техеран, не гине вам пешачење, које је бескрајно, заморно, напорно, за које су вам потребне вештине гурања, узмицања и избегавања, али је незаменљиво.

Само тако, наиме, можете да уживате у свему што је Техеран – и у огромним базарима, парковима, булеварима, књижарама, у палати „Голестан“, Музеју драгуља, километрима јединих правих тепиха на свету, оних персијских, Шаховој џамији, Маузолеју Хомеинија…

Техеран је главни град Ирана и истоимене провинције, у којем живи више од 12 милиона људи, а преко дана „нарасте“ до 15-16 милиона са свима који у град свакодневно долазе да ту раде и зараде.

Није баш историјски доказано како је добио име, али је прихваћено објашњење да назив Техеран значи „топло место“.

Што му сасвим одговара, јер за неке је услове и навике чак претопло место, иако лежи на надморској висини од 900 до 1.800 метара, а планине које га окружују међу највишима су у Ирану и иду до 5.670 м.

Надомак града је зато неколико скијашких центара и баш због те висине Техеран током лета има пријатнију климу него градови у окружењу.

Лети је, наиме, температура око 32 степена, вечери су свеже, а ваздух сув.

До скоро најјефтинија престоница света

Техеран је свакако најважнији политички, економски, образовни, саобраћајни и културни центар Ирана.

У околини града је готово половина иранских индустријских постројења, захваљујући малим стопама пореза, ниским ценама енергената и релативно пристојним платама, трошкови живота у Техерану су ниски, па је чак до пре извесног времена Техеран важио по западним проценама за најјефтинију престоницу света.

Сада се то, тврде Иранци, променило, мада у разговору са званичницима, али и са људима на Базару, у таксију, вредност просечне плате нисмо успели да утврдимо. Од 300 до 1.000 долара, биле су одреднице које су саговорници помињали, при чему су 1.000 долара, наводно плате у државној управи.

Палата „Голестан“

Палата „Голестан“

Техерански универзитет је најстарији у Ирану, постоји још педесетак других већих универзитета и факултета, тако да град има чак више од 300 високообразовних установа.

Шта обавезно треба посетити…

У централном делу града, у близини лавиринта техеранског базара налази се Палата „Голестан“, последње упориште персијске династије Каџ, чији су владари средином 19. века преселили престолницу Персије из Исфахана и прогласили Техеран својом новом престоницом.

Голестански комплекс састоји се од 17 различитих здања укључујући палате, дворане, одморишта, галерије и музеје.

Као и многе палате у Ирану и ова је препознатљива по зидовима и плафонима украшеним хиљадама уметнутих огледала.

Палата „Голестан“ је на листи Унескове светске баштине.

Музеј тепиха је такође знаменитост Техерана, као и Шахова џамија, Музеј драгуља, у којем је највећа колекција накита у свету, с неким од најкрупнијих примерака драгог камења.

Међу спектакуларним драгуљима је и највећи небрушени рубин на свету, велики ружичасти дијамант познат као „Морска светлост“, али и и златни глобус тежак 34 килограма, опточен са 50.000 комада драгог камења.

Наравно, Иранци ће вас обавезно одвести да посетите Хомеинијев маузолеј, где се у јуну ове године догодио терористички напад, а након којег у овој земљи и даље поручују да им терористи не могу ништа.

„Нека дођу, чекамо, их“, каже и директор најутицајније новинске агенције Ирна Мухамед Ходади, који је иначе дипломата и човек од поверења председника Роханија.

Први изведени напад

С поносом истиче у разговору са српским новинарима да је то први терористички напад који је „прошао“, јер, како објашњава, чак 120 пута су до сада покушали, али су безбедносне службе Ирана биле успешније.

Он у разговору за српске медије не искључује да су, приликом свих тих покушаја, терористима помагали и поједини становници Ирана, док се у време напада у јуну на зграде парламента и маузолеја у Техерану, помињало да су напад извели можда Курди, а онда можда и „Народни муџахедини“, организација настала у Ирану која се оштро супротставља актуелном режиму, а која је у међувремену уточиште нашла у Албанији.

Већина Иранаца на тероризам, међутим, одговара тврдњом да их он чини још одлучнијим у борби против регионалног екстремизма и насиља, а верски поглавар Али Хамнеи је након јунског напада поручио да ће Иран још већом снагом и јединством „скршити непријатељске завере“.

С том идејом и великим поверењем и поштовањем зато свакодневно Иранци у огромном броју посећују Хомеинијев маузолеј, а с друге стране, пред Парламентом је, кажу, обезбеђење уобичајено, као и пре напада, „ништа сувишно“, објашњавају.

Иначе, Маузолеј ајатолаха Хомеинија је гигантска грађевина у којој се поред гробнице лидера Исламске револуције 1979, налазе и тржни центар, факултет за исламске студије, културни центар, конгресни центар и паркинг за 20.000 аутомобила.

Mаузолеј ајатолаха Хомеинија

Mаузолеј ајатолаха Хомеинија

Према писању Њујорк тајмса, иранска влада је за овај пројекат издвојила две милијарде долара.

Торањ „Милад“, висок 435 метара, једна је од највиших грађевина на свету, а глава торња се налази на око 300 метара висине, има 12 спратова, и ту су смештени ресторан, хотел са пет звездица и трговински центар.

Торањ се види готово из сваког дела града и одлична је позиција за снимање панораме Техерана.

Базар – место са несхватљивом количином људи

Највећи базар, смештен у јужном, сиромашнијем делу града, има десет километара наткривених уличица и мрачних пролаза, начичканих тезгама и малим дућанима, а количина људи који се туда мувају, тргују и преговарају сваког дана невероватна је и апсолутно несхватљива за људе с других меридијана.

Toрањ „Милад“

Toрањ „Милад“

Осим што је туристичка атракција и извор свакојаке робе, Базар је имао значајно место 1979. када су трговци организовали генерални штрајк и тако јасно стали на страну aјатолаха Хомеинија у преврату који се затим догодио, а у којем је свргнута с власти династија Пахлави.

Техеран, међутим има и бљештаве и модерне тржне центре, а банкомати су на сваком кораку, али примају само домаће картице.

Стране, наиме, не пролазе, јер због санкција Иран нема међубанкарске односе, па већина светских банака зазире да тргује на тај начин с Ираном, бојећи се да и саме не потпадну под неки вид санкција САД.

Поједине државе у последње време покушавају да тај проблем реше билатерално, успостављајући међубанкарски промет, што је, рецимо, већ учинила Словенија, а према речима нашег амбасадора у Техерану Драгана Тодоровића, на сличан потез се спрема и Србија, што подразумева пре свега договор централних банака две земље.

 

Извор: РТС / Taнјуг