Zakon o električnoj energiji, koji bi trebalo da dovede do reorganizacije Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), još nije bio na dnevnom redu Vlade i Narodne skupštine RS iako je resorni ministar Petar Đokić obećao da će to biti završeno do aprila.

Donošenje ovog zakona prolongirano je za septembar, potvrđeno je za portal Capital.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je ranije da se donošenje novog zakona o električnoj energiji i reogranizacija ERS-a očekuje u prvom kvartalu ove godine.

– Taj zakon će regulisati, osim brojnih pitanja, i pitanje razdvajanja snabdjevača i distributera, to je aktivnost koja slijedi u narednom perodu. Interes i Vlade i ERS-a je da što prije imamo ovaj zakon – rekao je Đokić još u januaru ove godine.

Međutim, prema riječima vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede RS Luke Petrovića zakon bi trebalo da bude tek u formi nacrta predložen na Vladi.

– Nakon toga ide prijedlog zakona. Za očekivati je da se usvoji u septembru – kazao je Petrović za Capital.

Reorganizacija ERS, osim toga što predviđa razdvajanje proizvodnih od distributivnih preduzeća, predviđa i otpuštanje radnika i otkup akcija od malih akcionara.

Capital je objavio da je Kolegij direktora Mješovitog holdinga ERS-a nedavno donio zaključak da se ide u otkup dionica malih akcionara (posebno nesaglasnih), kako bi se otkupilo do 10% dionica, zarad povećanja kapitala i lakšeg vršenja reorganizacije. Uprava ERS-a je zadužila Matično i Zavisna preduzeća da razmotre otpuštanje radnika uz stimulativne otpremnine.

Osim toga što predviđa reorganizaciju ERS-a, Zakon o električnoj energiji trebalo bi da definiše i otvaranje tržišta električne energije o čemu je bilo riječi nedavno i na Energetskom samitu u Neumu i na Jahorina ekonomskom forumu.

Premijer RS Radovan Višković je na Jahorini kazao da stranci od Srpske zahtijevaju otvaranje tržišta, ali da je RS uspijela da se izbori da otvaranje tržišta, koje nosi i poskupljenje struje, bude u etapama.

Izvor: eKapija