Бањалучанин који је запослен у банкарском сектору у септембру ове године зарадио је невјероватних 79.000 КМ.

hppraznici-2-baner-1Према подацима Пореске управе РС, ријеч је о највећем примању по основу радног односа у Српској које, преведено на језик разумљив обичним смртницима, износи чак 95 просјечних плата, односно, 230 просјечних пензија у Српској, преноси “ЕуроБлиц”.

Прецизније, поменути срећник је за само један мјесец у џеп ставио колико радник са просјеком од 837 КМ заради за скоро осам година. Износ његове плате безмало је изједначен и са свотом коју пензионер са 340 КМ, колико износи просјечна пензија у РС, успије да добије за скоро двије деценије, под претпоставком да, након пензионисања, толико поживи.

За повјеровати или не, мјесечна зарада овог финансијског експерта већа је чак и од просјечне годишње бруто плате једног Швеђанина, која износи око 64.000 КМ.

У Савезу синдиката РС кажу да поменути износ недвосмислено потврђује да у Српској влада социјална неједнакост и неправичност.

– Питам се, ко је вриједан толико, да за мјесец дана заради толике паре. С друге стране, у финансијском сектору много људи ради за плату која не досеже вриједност потрошачке корпе за четворочлану породицу. Сматрам да сваки радник у Српској треба да зарађује толико, да може пристојно да живи. Чињеница је да нам у овој области требају озбиљне реформе – каже председница овог савеза Ранка Мишић.

Додаје да је ван памети да послодавци синдикалцима скачу за очи због приједлога да најнижа плата са 370 буде повећана на 417 КМ, док, с друге стране, појединци у приватном сектору на уговореним платама за само један мјесец зараде десетине хиљада КМ.

У топ десет најплаћенијих у Српској још је шест особа из сектора финансијског пословања, међу којима је троје са највећим платама у септембру зарадило 75.750, 68.567 и 34.054 КМ, и сви су из Бањалуке. Један Прњаворчанин запослен у прерађивачкој индустрији зарадио је 15.073, док су двојица Бањалучана обављајући за послове у вези са некретнинама и изнајмљивањем за мјесец дана плаћени 17.935, односно 10.847 КМ.

Износима највећих плата у Српској посебно су шокирани пензионери, који наглашавају да су оне посљедица либералног капитализма који руши све пред собом.

– Заиста је за неповјеровати да један човјек за мјесец дана заради скоро 80.000 КМ, док је чак 30 одсто пензионера у екстремном сиромаштву, гдје многи преживљавају на оброцима из јавних кухиња или хране коју нађу у контејнерима. То може само код нас – каже члан бањалучког Удружења пензионера Ненад Ратковић.

 

Извор: АТВ