“Hteli smo da je prodamo, a planirali smo i da je ojačamo i da se širimo u regionu” – tako su godinama išle priče o sudbini regionalnog energetskog diva Elektroprivrede Srbije. Poslednja odluka pokazuje da država Srbija ne namjerava da preda kormilo EPS-a u tuđe ruke, već ima plan da kupuje elektroprivrede u komšiluku.

Prva bi mogla da bude i najbliža, u Republici Srpskoj, sa kojom EPS ima mnogobrojne zajedničke projekte. Da li će do širenja doći, međutim, ne zavisi samo od ekonomskih razloga, jer je energetsko pitanje uvek imalo političku težinu.

Da država ne planira da proda EPS jer želi da kupuje elektroprivrede iz okruženja i širi i jača svoju energetsku kompaniju, nedavno je potvrdio predsednik Aleksandar Vučić. I napomenuo da je to i političko pitanje, jer bez obzira na sredstva koja treba obezbediti, do kupovine neće doći ukoliko komšije ne žele Srbiji da prodaju svoje elektroprivrede.

Elektroprivreda Srbije sa svojim proizvodnim kapacitetima je najveća fabrika struje na Balkanu. Veća je od svih elektroprivreda s prostora velike Jugoslavije, i to zajedno.

– Energetski sistem SFRJ je bio fascinantan, usklađen i moćan – konstatuje Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu. – To što su ti sistemi bili uvezani i kompatibilni je dobra osnova za širenje EPS-a u regionu.

Ekonomski institut je, napominje, još 2008. godine pokrenuo inicijativu za spajanje EPS-a i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

– Koji bi model spajanja dveju elektroprivreda bio – osnivanje zajedničkog preduzeća, kupovina ili nešto treće, zavisi od političke volje u okruženju. EPS je već sada najveći na Balkanu, veći od svih elektroprivreda zajedno. Ali preduzeće nastalo spajanjem EPS-a i ERS-a bi bilo izuzetno respektabilno na balkanskom tržištu električne energije. S druge strane, to bi olakšalo mnoge zajedničke poslove – kaže Šagovnović.

Kod eventualne kupovine crnogorske elektroprivrede, prema rečima našeg sagovornika, moglo bi da bude problema, upravo iz političkih razloga.

Stručnjaci ističu da Srbiju danas najviše interesuje mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Upravo zato nam je u sferi interesovanja Republika Srpska, jer delimo Drinu, a ta saradnja bi bila osnov i za ERS, mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini. Investicije su, prema nekim procenama, bile vredne skoro 900 miliona evra.

PREŠLI GRANICU
Srbija je širenje u elektrosisteme regiona počela 2015. godine. Tada je “Elektromreža Srbije” kupila 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 miliona evra. Kupovinom tog udela EMS je dobio mesto u Odboru direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema i od tada ima pravo na dividendu. EMS na ovaj način može da naplaćuje, shodno svom udelu u vlasništvu, prenos struje, kao što rade svi trgovci električnom energijom.
Izvor: novosti.rs